Skip to main content

Τι έπρεπε και δεν έπρεπε να κάνει ο Μπουτάρης με το Γενί Τζαμί

Ο «προχώ» ανασχηματισμός, αυτό που έπρεπε να κάνει ο Μπουτάρης με το Γενί Τζαμί και μια μια σπάνια φωνή στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ανασχηματισμός χωρίς αντικατάσταση πρωθυπουργού… δεν λέει. Είναι για εσωτερική κατανάλωση. Πάντως, διακρίνω ότι οι υποσχέσεις για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, μετεβλήθησαν σε ολιγομελή ομάδα εκτός κυβέρνησης. Πιο πολλοί είναι οι υπουργοί από τους φιλάθλους κάποιων ομάδων της Περιφέρειας.

Αλλά είναι και πολύ "προχώ". Έγινε υπουργός η Παπακώστα, κι έμεινε έξω η Αυλωνίτου. Και οι δυο μαζί βέβαια δεν κολλούσαν.

Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθεί ο Πολάκης από την κυβέρνηση. Αποτελεί το "ηθικό στίγμα" του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα της Αριστεράς με νορμάλ πολιτικούς χάνει την προσωπικότητά του. Πολάκης, Αυλωνίτου, Καρανίκας, Κυρίτσης, Κατρούγκαλος και λοιποί, είναι χρήσιμοι για να αντιλαμβάνεται ο λαός ποιο είναι το "ηθικό πλεονέκτημα" της Αριστεράς.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να δικαιολογηθεί για το ατόπημα, να παραχωρήσει το Γενί Τζαμί σε τουρκόφρονες που έκαναν προσευχή με ψευτοϊμάμη της Θράκης. Παρουσίασε και την επιστολή που απέστειλε στο εν λόγω Σωματείο, στην οποία ξεκαθάριζε ότι προτίθεται ο δήμος να παραχωρήσει το μνημείο, «στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας».

«Αυτοί πονηρώς σκεπτόμενοι με την επιστολή, πήραν την άδεια από την Διεύθυνση Μουσείων και πήραν το τελικό οκ. Εμείς κάναμε ένα λάθος δεν ειδοποιήσαμε την Αστυνομία», ανέφερε ο δήμαρχος, όπως έγραψε η Voria.gr.

Τι είναι αυτά που λέει; Τι θα έκανε η Αστυνομία; Θα τους απέβαλε δια της βίας; Αυτό θέλουν κι αυτοί, με τις εικόνες να μεταδίδονται στα πέρατα του κόσμου. Εκείνο που έπρεπε να κάνει ο δήμαρχος ήταν πριν δώσει την έγκριση να πάρει διαβεβαίωση ότι ο ιμάμης θα είναι νόμιμος.

Γνωρίζει μάλιστα ο δήμαρχος, ότι ο τουρκόφρονας σύλλογος που πήρε την άδεια, στις συγκεντρώσεις του δεν έχει πάνω από 20 άτομα. Έφεραν τώρα Ρομά από την Αλεξάνδρεια και τουρκόψυχους από την Θράκη για να δείξουν πλήθος.

Μένω στο τουρκικό Προξενείο. Ο κ. Ιμπράμ Ονσούνογλου είναι μια σπάνια φωνή μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Σε άρθρο του που έγραψε στα μέσα Αυγούστου, και αναδημοσίευσε ο Αντιφωνητής, μεταξύ άλλων περιγράφει για ποια πράγματα αγωνίζεται. Μεταφέρω απόσπασμα μεταξύ άλλων:

«Για να μην διεξάγονται από κάποιους καμπάνιες λιντσαρίσματος κατά ανθρώπων της μειονότητας. Για να σταματήσει η ανατροφή χαφιέδων. Να μην γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν ως ηγέτες στην μειονότητα οι ψευτογενναίοι που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ρουφιανιά. Για να μην γίνεται προσπάθεια επέμβασης σε κάθε είδους εκλογές της μειονότητας και να μη γίνεται προσπάθεια κατεύθυνσης των μειονοτικών ψήφων στα προτιμούμενα άτομα.

Δεν ρωτώ καν αν τα ακούει αυτά ο κ. Ν. Κοτζιάς, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την Θράκη. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει. Και η μόνη φορά που ενδιαφέρθηκε, έφερε τον Ερντογάν στην Ελλάδα, για να περιοδεύσει στην Θράκη ως επικυρίαρχος. Ίσως είναι και καλύτερα που δεν ασχολείται, μη και μας φέρει καμιά Συμφωνία τύπου Πρεσπών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ζητά από τον πρωθυπουργό να επιληφθεί επί του κ. Πολάκη. Δεν είναι δυνατόν υπουργός να διακινεί στο διαδίκτυο και να κάνει viral ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι μία γνωμάτευση αναπηρίας - όποιος και να είναι ο κάτοχός της.

Ποιος σας είπε παιδιά, ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει κουμάντο στους Πολάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ;