Skip to main content

Ο… προφήτης Σχοινάς και οι δύο νέες ταινίες που θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη

Δύο ομιλίες στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα για τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά και οι δύο νέες κινηματογραφικές παραγωγές.

Καλημέρα σας!

«Ήξερα ότι θα βρεθώ σήμερα σε έναν νομό που λένε ότι παραδοσιακά είναι το κάστρο της συντηρητικής παράταξης. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτό τον κόσμο τον συντηρητικό. Ο κόσμος ο συντηρητικός και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες. Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου, που παραδοσιακά βρίσκεται στη ΝΔ. Δεν κυβερνούν γι’ αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους. Και ακόμη και αυτός ο κόσμος μένει στην απ' έξω. Θα απευθυνθούμε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη ΝΔ και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύουν».
Οι δηλώσεις αυτές, που προδήλως χαρακτηρίζονται από ισχυρή δόση… μεταμοντερνισμού, έγιναν χθες στην Καστοριά από τον Αλέξη Τσίπρα. Τι θέλει να πει ο… ποιητής κολακεύοντας εξόφθαλμα τους ψηφοφόρους του αντιπάλου κόμματος; Ότι κατά τη γνώμη του το πρόβλημα δεν είναι ότι κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, που –θυμίζουμε- είναι κατά τον ίδιο ένα δεξιό, συντηρητικό κόμμα, αλλά ότι έχει αρχηγό το Μητσοτάκη, ο οποίος ως μέλος της γνωστής οικογένειας, κυβερνάει για την πάρτη του. Ενώ –ως λογική επέκταση του συλλογισμού Τσίπρα- εάν ο αρχηγός της ΝΔ ήταν κάποιος άλλος, δεξιός και συντηρητικός κατά τα γούστα του Τσίπρα, δεν θα υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Επομένως, προκειμένου να φτάσουν οι δεξιοί, συντηρητικοί, αξιοπρεπείς πολίτες στην αντικατάσταση του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ας ψηφίσουν την Άνοιξη με τρόπο που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές κι επομένως οι ίδιοι θα επιτύχουν το στόχο τους, την πολυπόθητη αλλαγή στην κορυφή του κόμματος τους! Επειδή, λοιπόν, και ο μεταμοντερνισμός έχει αντανάκλαση στην πραγματικότητα, η «μετάφραση» των δηλώσεων Τσίπρα θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: Εάν αρχηγός της ΝΔ δεν ήταν ένας κεντροδεξιός πολιτικός, αλλά ένας βέρος δεξιός, συντηρητικός, αξιοπρεπής κλπ. ο ίδιος θα περνούσε ευκολότερα στους πολίτες, μέσω σύγκρισης, την εικόνα του… κεντροαριστερού πολιτικού και επομένως θα υπήρχαν πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές ή –προς αποφυγή παρεξηγήσεως- οι πιθανότητες του να κερδίσει τις εκλογές θα ήταν περισσότερες. Τώρα, ότι το ημερολόγιο δείχνει 2022 προς 2023 και επομένως οι ορολογίες και οι διαχωρισμοί του εμφυλίου πολέμου, ακόμα και της μεταπολίτευσης, έχουν ξεθωριάσει, ούτε που περνάει από το μυαλό του κ. Τσίπρα. Ας φανταστούμε, λοιπόν, όλοι μαζί, την ελληνική κοινωνία, που τράβηξε όσα τράβηξε τα τελευταία 12 χρόνια, να επιλέγει κυβερνήτη με όρους… βουνού, δηλαδή με κριτήρια Δεκεμβριανών, Γράμμου και Βίτσι. Και μη χειρότερα!

Ο… προφήτης Μ. Σχοινάς

Το «ουδείς προφήτης στον τόπο του», που γενικά ισχύει και ειδικότερα στην Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο, κάνει μια εξαίρεση στο πρόσωπο του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος στη Θεσσαλονίκη είναι αποδεκτός. Τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος κατάγεται από τη Φούρκα της Χαλκιδικής, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, τιμούν συχνά οι φορείς της πόλης, τους οποίους άλλωστε και ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια βοηθάει στις επαφές τους με τις Βρυξέλλες. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, ο Σχοινάς θα είναι ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις. Στα βραβεία «Ελληνική Αξία», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο The Met για να τιμήσει αξιόλογες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν μέσα στο 2022. Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, θα είναι επίσης κεντρικός ομιλητής σε δείπνο που διοργανώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο Hyatt, με αφορμή την έλευση του 2023. Ο Μ. Σχοινάς, ο οποίος καταγράφει πορεία δεκαετιών στα γραφεία, τις υπηρεσίες και τους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις ομιλίες του φροντίζει πάντα να προβάλει το θετικό έργο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτικών, φυσικά και των Ελλήνων. Άλλωστε κατά καιρούς πολλοί τον έχουν ακούσει να λέει ότι στην Ευρώπη –άρα και στην Ελλάδα- η ΕΕ έχει προσφέρει πολλά και καθημερινά κάνει πολλά, τα οποία οι πολίτες των χωρών – μελών είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αναγνωρίζουν, τουλάχιστον σε όλη τους την έκταση και σε όλο τους το βάθος.

Τα 25 εκατ. ευρώ του Dirty Angels

Εξαιρετικά ικανοποιητικά κινείται το πρότζεκτ τη ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων της νέας, 5ης κατά σειρά τα τελευταία δύο χρόνια, χολιγουντιανής παραγωγής που ξεκίνησαν ήδη στην Παλιά Παραλία, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, υποστηρίζει ότι πέρα από τα σημαντικά οικονομικά οφέλη –οι τέσσερις προηγούμενες μόνο στα ξενοδοχεία της πόλης έφεραν 15.000 διανυκτερεύσεις- άρχισε ήδη να εμπεδώνεται στην περιοχή κουλτούρα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό οφείλεται φυσικά στους ανθρώπους, καθώς εκατοντάδες επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων είναι γραμμένοι στην ειδική ιστοσελίδα της περιφέρειας, στην οποία ανατρέχουν οι ξένοι παραγωγοί για να βρουν επαγγελματίες σε ειδικότητες που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα. Σε αυτή την τελευταία ταινία που γυρίζεται αυτή την περίοδο με τίτλο «Dirty Angels» θα συνεργαστούν σε διάφορα πόστα και ειδικότητες 250 επαγγελματίες και ερασιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία πολεμική ιστορία με φόντο το Αφγανιστάν, τα γυρίσματά της θα συνεχιστούν τους επόμενους τρεις μήνες στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, πριν μεταφερθούν στο Μαρόκο, και ο συνολικός τζίρος που θα προκύψει για την αγορά της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 25 εκατ. δολ.

Άλλες δύο ταινίες το 2023

Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται η 8η έκθεση FOCUS, που απευθύνεται στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης, των κινουμένων σχεδίων και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Υπολογίζεται ότι επαγγελματίες της οθόνης από 100 χώρες θα βρεθούν στη FOCUS, στην οποία βρίσκουν λύσεις όσοι ψάχνουν απαντήσεις σε θέματα οπτικοακουστικής αγοράς, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού και τεχνικής, ακόμη και για οργανωτικά θέματα πριν την παραγωγή ή εμπορικά ζητήματα μετά τα γυρίσματα, όταν το οπτικό προϊόν είναι έτοιμο προς διάθεση. Σε αυτό το περιβάλλον η Θεσσαλονίκη θέλει να αυτοπροβληθεί ως περιοχή φιλική στα γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Και όπως φαίνεται κάτι κινείται, αφού –σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη- ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις για δύο ακόμη ταινίες με Χολιγουντιανές προδιαγραφές, που πιθανότατα θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2023.