Skip to main content

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι και ο... Ότο Ρεχάγκελ

Η συσχέτιση του Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ότο Ρεχάγκελ και η υπόκλιση του κορυφαίου ιστορικού - φιλοσόφου Χαράρι. Γράφει στη Voria.gr ο Δημήτρης Λακασάς

του Δημήτρη Λακασά*

Τα πάμε περίφημα! Ανέλπιστα βρεθήκαμε στην κορυφή. Ξεπεράσαμε σε αποτελεσματικότητα ακόμη και τη Νότιο Κορέα η οποία θεωρείται πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η μικρή και ταλαιπωρημένη Ελλάδα τοποθέτησε τον άνθρωπο μπροστά από τα χρήματα. Ο κορυφαίος ιστορικός – φιλόσοφος Yuval Noah Harari δήλωσε: «Θα διάλεγα την Ελλάδα έναντι των ΗΠΑ για παγκόσμιο ηγέτη έναντι της πανδημίας». Η δήλωση του Χαράρι κατά την άποψή μου αναδιατυπώνει με όρους του σήμερα το «Οι έσχατοι έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι», κατά Λουκάν.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα από ουραγός σχεδόν σε όλους τους αρνητικούς δείκτες αποτελεσματικότητας του κράτους μετατρέπεται σε χώρα πρότυπο και γίνεται talk of the world! Τα διεθνή μέσα όπως New York Times, Herald Tribune, CNN προβάλουν την Ελληνική στρατηγική ως ένα υποδειγματικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας!

Η εικόνα αυτή της Ελλάδας μού θύμισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2004 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε ως μια ασήμαντη ομάδα με ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στην επόμενη φάση και εξελίχθηκε, κυριολεκτικά από το πουθενά, σε πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Τότε ήταν ο Ρεχαγκελ, τώρα είναι ο Τσιόδρας. Τόσο και για τους Τσιόδρα, Ρεχάγκελ αλλά και για την Ελλάδα νομίζω ότι ταιριάζει το «Ούτε διάκο σ' είδαμε ούτε πρωτοσύγκελο, και συ δεσπότης έγινες;».

Αν κάνουμε το ψυχογράφημα των δύο ανδρών θα δούμε πολλά κοινά στοιχειά όπως:

Ταπεινοφροσύνη, σοβαρότητα, τεχνοκρατική αντίληψη, χαμηλές αρχικές προσδοκίες, πίστη, όραμα, στρατηγική, μετριοφροσύνη, μεθοδικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στον στόχο κ.ά.

Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε στην Ελλάδα για να γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος.

Όμως προσοχή! Ποια ήταν η συνέχεια της Εθνικής Ελλάδος μετά το 2004; Δυστυχώς ήταν αδιάφορη, ο Ρεχάγκελ έφυγε και επιστρέψαμε στη γνωστή μιζέρια.

Για να έρθουμε και στο πνεύμα των ημερών. Είναι ελάχιστός ο χρόνος από το αλληλούια της Κυριακή των Βαϊων μέχρι και την σταύρωση της Μεγάλης Πέμπτης. Ας το έχουμε στο μυαλό μας λοιπόν ώστε να μην εφησυχάσουμε και να μην επαναπαυτούμε.

Ας αξιοποιήσουμε τους Ρεχάγκελ και τους Τσιόδρες, όχι μόνο στην κρίση αλλά κυρίως την επόμενη μέρα ώστε να μας επαινούν οι Χαράρι και κυρίως να έχουμε ζωντανή την ελπίδα για Ανάσταση!

*Ο Δημήτρης Λακασάς είναι ιδρυτής του Think Tank SEVE και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒΕ