Skip to main content

Ο σπόρος της οικονομίας δεν πρέπει να μείνει απότιστος

Άρθρο στη Voria.gr του οικονομολόγου και αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μ. Κούπκα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής

*Γράφει ο Μιχάλης Κούπκας

Τρεις μήνες lockdown ήταν αρκετοί για να αναδείξουν την εύθραυστοτητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κανείς δεν έμεινε αλώβητος.

Η οικονομική επιβράδυνση αγγίζει και τους παραδοσιακά ισχυρούς, ενώ οι οικονομίες πιο αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών προβλέπεται να δοκιμαστούν ακόμα εντονότερα στους μήνες που ακολουθούν. Η αρνητική επίδραση με στοιχεία Ο.Ο.Σ.Α στις παγκόσμιες ροές σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) εκτιμάται από -5% έως 15% για το 2020, με τις συνέπειες του σοκ ζήτησης να εκτείνονται και στο 2021. Ήδη οι 5.000 μεγαλύτερες πολυεθνικές έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω λόγω του COVID-19 τις εκτιμήσεις κερδών για το 2020 κατά -9% (Μ.Ο.). Η επίδραση στα κέρδη των πολυεθνικών σε αναπτυγμένες οικονομίες υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε -6%, ενώ η αντίστοιχη επίδραση για εκείνες σε αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι κατά μέσο όρο -16% .

Δυστυχώς στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής το κοκτέιλ αβεβαιότητας στους διαδρόμους και τις αίθουσες των συσκέψεων, συνεχίζει να σερβίρεται. Συγκρατημένα όλη η Ευρώπη αναμένει να δει τον λευκό καπνό να βγαίνει από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ. Η αγορά κρατά για λίγο ακόμα την αναπνοή της.

Η Ευρώπη οφείλει να αποφασίσει: Θα είναι πρωταγωνιστής ή θεατής των εξελίξεων; Η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί σφόδρα λόγω COVID από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ούτε εναλλακτική, ούτε μία απλή επιλογή. Αποτελεί αναγκαιότητα που θα φέρει την ΕΕ μπροστά στην ουσία του σκοπού της ύπαρξης της.

Και επιτέλους! Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφειλουν να αρθούν αυτήν τη στιγμη στο ύψος του ρόλου τους και να αφήσουν την αρχιτεκτονική του διαχωρισμού Βορρά -Νότου για μια Ευρώπη που θα αντιμετωπίζει ισότιμα τα μέλη της. Πιστή και συνεπής στο όραμα της.

*Ο Μιχάλης Κούπκας είναι οικονομολόγος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης