Skip to main content

Ο τελευταίος απολογισμός Μπουτάρη ως δημάρχου Θεσσαλονίκης

Ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τη Δευτέρα τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής του για το 2018

Τον τελευταίο απολογισμό του ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Γιάννης Μπουτάρης παρουσιάζοντας το έργο της διοίκησής του για το 2018 και τις αρχές του 2019.

Στην παρουσίαση του απολογισμού, ο κ. Μπουτάρης προτάσσει το εμβληματικό, όπως το χαρακτηρίζει, έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, αναλύοντας την πορεία των κινήσεων του δήμου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς. «Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξη της κατασκευής του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο   της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά» τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

Στέκεται στη συμμετοχή του δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, εξηγώντας τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και το αποτύπωμα του όλου εγχειρήματος στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας τη Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, ένα σχέδιο που «περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων, που αντιμετωπίζει σήμερα ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη στο μέλλον» και το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είχε ως στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με όρους και προϋποθέσεις κοινής αποδοχής και κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Κομβικό στοιχείο της διοίκησης χαρακτηρίζει την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου κάνοντας λόγο για έναν οικονομικά υγιή δήμο στα χρόνια της κρίσης, «γεγονός που μας κατέστησε αξιόπιστους απέναντι σε διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη μείωση των δημοτικών τελών.

Δύο ακόμη δράσεις της διοίκησης, όπως επισημαίνει, ήταν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017, καθώς και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση του Α’  προβλήτα του λιμανιού.

Τέλος, αναφορά κάνει στα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τη δωρεά των 10 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» λέγοντας πως «στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής προτεραιότητά μας, αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή παρέμεινε η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» και προσθέσε πως «σε ανοδική τροχιά παρέμεινε ο τουρισμός, στον οποίο δώσαμε σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια με τη βραβευμένη πολιτική της "Διπλωματίας των Πόλεων"».

Αναλυτικά η παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων από τον Γιάννη Μπουτάρη:

Το φετινό απολογιστικό τεύχος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με αυτό κλείνει ο κύκλος των σχεδόν εννέα χρόνων διακυβέρνησης του Δήμου από τη διοίκησή μας. Συνεπώς, η  διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα μας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη διοίκηση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ουσία, καθώς αποτελεί το επισφράγισμα της «κληρονομιάς» που αφήνουμε στην πόλη. Συνοψίζοντας  τις  παρεμβάσεις μας για το 2018 και τους πρώτους μήνες του 2019, θα ξεκινήσω και φέτος από το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το εμβληματικό αυτό έργο που  οραματιστήκαμε από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το οποίο έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία. Τον Ιανουάριο του 2018, σε επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και συμβολικά φύτεψαν δυο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος» με έδρα τη βελγική πρωτεύουσα, το οποίο και εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας, καθώς και η διαδικασία ανάδειξης του project manager, ο οποίος έχει αναλάβει τη μελετητική ωρίμανση του έργου και την τεχνική παρακολούθηση της κατασκευής του. Τέλος, εγκρίθηκε με νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οικονομική στήριξη του Μουσείου από  την ελληνική  Πολιτεία, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξη της κατασκευής του  έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα   της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα,  εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο   της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά.

Μέσα στο διάστημα αυτό, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities pioneered by Rockefeller Foundation), ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, η πρώτη που εκπονήθηκε σε εθνικό επίπεδο και η οποία έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση της  ανθεκτικότητας και ετοιμότητας της πόλης. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων, που αντιμετωπίζει σήμερα ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη στο μέλλον.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης  και την Παγκόσμια Τράπεζα ως ειδικού συνεργάτη των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» ολοκληρώθηκε το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος  μας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με όρους και προϋποθέσεις κοινής αποδοχής και κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.Πέρα από τα προφανή οφέλη, όμως, η συμμετοχή μας στο Δίκτυο συνέβαλε ώστε να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας του Δήμου με τους φορείς και την κοινωνία της πόλης και να γίνει πράξη ο συνεργατικός σχεδιασμός για τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Κομβικό στοιχείο της Διοίκησής μας ήταν η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Επιδιώξαμε και επιτύχαμε μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο, γεγονός που μας κατέστησε αξιόπιστους απέναντι σε διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβανόμενοι τις  δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, φροντίσαμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα οικονομικά τους βάρη. Έτσι, για έκτη συνεχή χρονιά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη. Συνολικά, επί της διοίκησης μας, κατά τα έτη 2011-2019, έγινε μείωση τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες  και  κατά  37,5%  για τους επαγγελματικούς χώρους. Η οικονομική διαχείριση, ασφαλώς, γίνεται  σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Μάλιστα, τη χρονιά που μας πέρασε γίναμε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάχθηκε στην κυβερνητική συμμαχία για την επιβολή του νόμου LEGA (Law  Enforcement  and  Government Alliance) μέσω του παγκόσμιου οργανισμού   ACFE (Association Certified Fraud Examiners – Οργανισμός Πιστοποιημένων Εξεταστών Απάτης), αποστολή του οποίου αποτελεί η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας και η βοήθεια στα μέλη του στην ενίσχυση της εμπειρίας ανίχνευσης περιπτώσεων απάτης. Το  2018 δοκιμάστηκε στην πράξη το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017. Το νέο σύστημα,  παρά τις αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο. Αυτό μας έδωσε την ώθηση να το επεκτείνουμε και στα όρια της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Το διάστημα αυτό ήταν πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου, η παραχώρηση του Α’ προβλήτα του λιμανιού, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά. Μέσα στο 2018 έγινε από τον ΟΛΘ προς τον Δήμο δωρεάν παραχώρηση, με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών, τεσσάρων κτιρίων στην Προβλήτα Α ́ του  λιμανιού. Συγκεκριμένα παραχωρήθηκαν η Αποθήκη Δ’, το Κτίριο Πύλης  4 - Πρώην Κτίριο Υπολιμενάρχη, το Πρώην Κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού και το Πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης. Ήδη, η Αποθήκη Δ’ παραχωρήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτισμού, ενώ το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη στέγαση του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες οι μοναδικές συλλογές φυσικής ιστορίας  (χλωρίδα,  πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον) του ιδρύματος. Το ίδιο έτος έγινε από τον ΟΑΕΔ δωρεάν παραχώρηση χρήσης, χωρίς αντάλλαγμα λόγω χρησιδανείου για 20 χρόνια,  οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις ΕργατικέςΚατοικίες (12ώροφες) στην Ξηροκρήνη. Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν  για τη στέγαση ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακής Βιβλιοθήκης και ΚΔΑΠ.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν επιτέλους τα έξι περίπτερα της Νέας  Παραλίας και το Maison Crystal. Επίσης, άρχισε να λειτουργεί με νέο μισθωτή και το αναψυκτήριο του πάρκου Νέας Ελβετίας ενώ ολοκληρώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες η νομιμοποίηση του κτίσματος του Δήμου στον Κεδρηνό Λόφο, για την εκμίσθωση του οποίου αναμένεται νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός.Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα και αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας, σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ έγινε αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, ενίσχυση του πρασίνου και συντηρήσεις  έργων.Σημαντικό κομμάτι ήταν τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά ύψους 10  εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τα οποία ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2019. Τα έργα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Εκτός από τα τεχνικά έργα, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα κοινωνικής  πολιτικής, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την  επιχειρηματικότητα και να αναπτύξει υποδομές και δράσεις προβολής για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της εξωστρέφειας της πόλης.

Ταυτόχρονα, όμως, η δωρεά μας έδωσε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα νέο  μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου και συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς,  το οποίο και τυποποιήσαμε. Όλη αυτή η εμπειρία μας αφήνει μια παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, με την οποία παρακάμπτονται οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ενδυναμώσαμε και επεκτείναμε τις μόνιμες δομές κοινωνικής στήριξης, που αποδείχτηκαν κομβικές για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό το πετύχαμε με τη συνεχή προσπάθεια για εξεύρεση πόρων μέσω δωρεών ή χορηγιών, καθώς και με την ένταξη του Δήμου σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.Προτεραιότητά μας, αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή, παρέμεινε η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε με την επέκταση του προγράμματος REACT και τη δικτύωση με ενεργούς φορείς της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να επιτευχθεί το μεγάλο βήμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε ο τουρισμός, στον οποίο δώσαμε σημαντική ώθηση  τα τελευταία χρόνια με τη βραβευμένη πολιτική της «Διπλωματίας των Πόλεων». Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των περασμένων ετών, το 2018 οι αποστολές ήταν  λιγότερες, αλλά πολυμελείς και είχαν στοχευμένο χαρακτήρα διπλωματικών επεμβάσεων. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία Study in Thessaloniki πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη αποστολή της, με στόχο την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτικού προορισμού στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση «International Education Fair of Turkey» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου  Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης.Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess ως το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και  την επιχειρηματικότητα.

Η διαφορά από προηγούμενες περιόδους είναι ότι είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess αλλά όλης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.Καθοριστικό ήταν το 2018 και για  τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, η οποία έκανε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,  εντάσσοντας στο δυναμικό της σημαντικούς φορείς και συγκεκριμένα το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», την ΕΥΑΘ ΑΕ, την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και το ΕΚΕΤΑ. Μετά τη σημαντική εξυγίανση των οικονομικών της, με τη σταδιακή απομείωση των συσσωρευμένων χρεών από το 2002, όλοι οι δείκτες της Εταιρείας βρίσκονται σε αλματώδη αύξηση, έχοντας ανακτήσει το αντικείμενο της δραστηριότητάς της ως μηχανισμού στήριξης των μετόχων της και έχοντας αποκτήσει  κύρος και χρησιμότητα για αυτούς και την  πόλη. Τέλος, στον τομέα του πολιτισμού ενισχύσαμε τις δράσεις μας, ενώ αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, όπως τη διοργάνωση για πρώτη φορά του Thessaloniki Design Week, το οποίο ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός.  Και βέβαια, δεν παρεκκλίναμε από τη βασική μας πολιτική που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους, με συνομιλητές τους ίδιους τους δημιουργούς και όχι τους μεσάζοντες.Όλα όσα πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου, αλλά κυρίως η πολιτική που υιοθετήσαμε, η οποία βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη η Διοίκησή μας. Είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει, αυτόν της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης.