Skip to main content

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ – Παραιτήθηκαν δύο δικηγόροι του

Αποσφραγίστηκε το κατηγορητήριο για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο - Την Τρίτη θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι - Γιατί τον εγκατέλειψαν δύο δικηγόροι του

Αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τα έγγραφα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ παραιτήθηκαν ξαφνικά από την ομάδα της υπεράσπισής του πρώην προέδρου.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ενεπλάκη προσωπικά στη μεταφορά των εγγράφων, που πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και πιθανές εγχώριες ευπάθειες σε περίπτωση επίθεσης.

Τα έγγραφα περιείχαν πληροφορίες για στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες ξένων χωρών, ενημερώσεις του Λευκού Οίκου από υπηρεσίες πληροφοριών και λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη μιας χώρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο σημειώνει ότι ο Τραμπ εμφανιζόταν περήφανος για το υλικό που διατηρούσε και ήταν πρόθυμος να το επιδείξει. «Δεν είναι καταπληκτικό;» ρώτησε έναν επισκέπτη στο γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ.

Οι NYT αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρόεδρος, αφού έκανε επίδειξη των εγγράφων που αφορούσαν πληροφορίες για το Ιράν, καυχήθηκε ότι «στρατιωτικοί διοικητές μου το παρουσίασαν αυτό». Ο Τραμπ τράβηξε τυχαία τα έγγραφα από «ένα μεγάλο σωρό», υποδηλώνοντας ότι είχε στην κατοχή του περισσότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μια ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι

Δύο δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση, παραιτήθηκαν, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της παραίτησης των δικηγόρων Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι μπορεί να σημάνει περαιτέρω νομικές επιπλοκές ενόψει της εμφάνισης του Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι.

«Σήμερα το πρωί υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας στον πρόεδρο Τραμπ» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. «Ήταν τιμή μας που περάσαμε τον τελευταίο χρόνο υπερασπίζοντάς τον και ξέρουμε ότι θα δικαιωθεί», πρόσθεσαν.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία εάν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε να μην ορκιστεί πρόεδρος, ακόμη και αν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης.