Skip to main content

ΟΑΣΘ: Μπαράζ κινητοποιήσεων και μέσα στον Αύγουστο - Ημέρες και ώρες

Το συνδικάτο είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του την περίοδο της ΔΕΘ, εάν δεν δοθεί λύση με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Νέο γύρο κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κάθε εβδομάδα του Αυγούστου αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΟΑΣΘ για τέσσερις στάσεις εργασίας στις 2, στις 11, στις 25 και στις 30 Αυγούστου, από τις 11:00 έως τις 15:00, με βασικό αίτημα να δοθεί λύση με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που ακόμα εκκρεμεί.

Για εμπαιγμό των εργαζομένων στο θέμα της υπογραφής της νέας ΣΣΕ έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του συνδικάτου, Γιάννης Δήμκας. Όπως ανέφερε, στη συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, υπήρξε ουσιαστικά υπαναχώρηση στο θέμα της αναδρομικής ισχύος της σύμβαση. «Εμείς το 2021 ήμασταν χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία ουσιαστικά συμφωνήθηκε στο τέλος του ’21. Οπότε υπήρχε όρος μέσα να προβλέπεται αναδρομική ισχύ. Τώρα κάποια από τα άρθρα αυτά λένε ότι δεν μπορούν να είναι μέσα σε ΣΣΕ, παρόλο που τα ίδια άρθρα ισχύουν εδώ και τρία χρόνια στον ΟΣΥ της Αθήνας. Μας “ξεχάστε το 2021”, πάμε να δούμε για το 2022. Επειδή το 2021 δεν υπήρχε συλλογική σύμβαση, όσοι εργαζόμενοι ήταν σε κύκλωμα εργασίας δούλεψαν από οχτώ έως δέκα ημέρες επιπλέον. Επειδή δεν μπορούσαν να πληρωθούν υπήρχε όρος στη σύμβαση να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν αυτά που εργάστηκαν επιπλέον. Τώρα μας λένε να τα ξεχάσουμε. Αυτά τα συμφωνήσαμε τέλος Δεκεμβρίου, τα στείλαμε αρχές Ιανουαρίου κι ενώ επί επτά μήνες δεν έχουν κάνει τίποτε τώρα μας λένε ότι θα δουν τι μπορούν να δώσουν. Αν μας έλεγαν ότι θα τα καλύψουν όλα με άλλο τρόπο, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Αλλά όταν λένε να δούμε τι από αυτά θα δώσουμε και μην περιμένετε πολλά είναι σαν να μας κοροϊδεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στο Σεπτέμβριο, ακόμα και την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν δοθεί λύση με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Σωματείο των Εργαζομένων εξέδωσε την ακόλουθη ανάκοινωση:

«Ομόφωνα οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. αποφάσισαν στην σημερινή Γενική Συνέλευση τους, την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Τον μήνα Αύγουστο προκηρύσσουμε

Τέσσερις Στάσεις Εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για τις 02/08/, 11/08, 25/08 και 30/08

Οι Κυβερνώντες και η Διοίκηση του Οργανισμού επτά μήνες εμπαίζουν και κωλυσιεργούν στα συμφωνηθέντα μεταξύ των εργαζομένων και του ΟΑΣΘ. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό στον λαό και τους φορείς της πόλης ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία που υπόκειται το επιβατικό κοινό.

Ευελπιστούμε για πολλοστή φορά, Κυβέρνηση και Διοίκηση του ΟΑΣΘ να αντιληφθούν πλέον ότι πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός και να προχωρήσουν στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος τους πλέον ορατός. Διάλυση της δημόσιας συγκοινωνίας της πόλης με μοναδικό σκοπό η συνέχιση του ξεπουλήματος του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε διεκδικώντας τα αυτονόητα.

ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

Είμαστε αυτοί που ευχαριστούσαν δημοσίως όταν εν μέσω κορωνοϊού βάζαμε «πλάτη» για να παραμείνει ανοιχτή η πόλη πληρώνοντας βαρύ τίμημα και τώρα μας γυρίζουν την πλάτη στοχοποιώντας μας και παρουσιάζοντάς μας σαν «βολεμένους».

Για πολλοστή φορά ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε τις στάσεις εργασίας του Αυγούστου και δεν θα υποχρεωθούμε να προγραμματίσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και για τον μήνα Σεπτέμβριο».