Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
x

«ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Η Εισαγγελέας είχε προτείνει να μην εκδοθούν, επικαλούμενη την απόφαση του Αρείου Πάγου που τασσόταν κατά της έκδοσης των «8»

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών το δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών από τους οκτώ αξιωματικούς που έφυγαν με ελικόπτερο από τη χώρα τους λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.

Η Εισαγγελέας είχε προτείνει να μην εκδοθούν οι τρεις αξιωματικοί για να δικαστούν στη χώρα τους, επικαλούμενη την απόφαση του Αρείου Πάγου που τασσόταν κατά της έκδοσης των 8.

«Για τα ίδια περιστατικά έχει υποβληθεί προηγούμενο αίτημα, επί του οποίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου, που επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως στο προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας τονίζοντας ότι σε περίπτωση που εκδοθούν δε θα έχουν τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης.

«Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, ύστερα δε και τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής», τόνισε.

Τι υποστήριξαν οι τρεις στρατιωτικοί

Από την πλευρά τους, οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί είπαν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια και πρόσθεσαν ότι στη χώρα τους δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα.

Και όλα αυτά, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτηση και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ