Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Με αυξημένο επιτόκιο η σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων

Αυξημένο επιτόκιο πλήρωσε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων το Δημόσιο - Στο 1,85% κινήθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Υψηλότερο επιτόκιο χρειάσθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας διεθνώς και των ανησυχιών για τις «πληγές» που θα αφήσει ο Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία, οι επενδυτές διεκδικούν υψηλότερο premium για τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος που θεωρείται υψηλότερου ρίσκου, όπως το ελληνικό και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης τρίμηνων εντόκων, ποσό που θα χρησιμοποιήσει για την αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης που λήγει. Το επιτόκιο ανήλθε στο 0,29%, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου η Ελλάδα είχε δανεισθεί με αρνητικό επιτόκιο -0,1%. Το ποσό που αντλήθηκε περιλαμβάνει και μη-ανταγωνιστικές προσφορές 112,5 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η ζήτηση από πλευράς επενδυτών υπερκάλυψε 1,98 φορές την προσφορά, από 2,01 της προηγούμενης δημοπρασίας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε σήμερα στο 1,85%.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ:

«Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,29%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 743 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,98 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια».