Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Δυναμική ανάκαμψη του οδικού τουρισμού το 2023

Από τη Βουλγαρία η μεγαλύτερη αύξηση - Αναλυτικά στοιχεία ανά εθνικότητα και μεθοριακό σταθμό

Σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022 παρουσιάζει ο οδικός τουρισμός στο δεκάμηνο του 2023, συνεχίζοντας ωστόσο, να καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 32,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 9,5 εκατ. αφορούν στον οδικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε αύξηση διεθνών οδικών αφίξεων κατά 33,1% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και μείωση 14,4% σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΙNSETE καταγράφηκαν 544 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μεν αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η μείωση φτάνει στο 38,5% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουρισμού, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οι προοπτικές της Ελλάδας και δη της Βόρειας Ελλάδας  στο κομμάτι του οδικού τουρισμού, είναι σημαντικές. Αν, μάλιστα, όπως λένε, υπάρξει σωστή στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση θα  μπορέσει να επέλθει ισορροπία, όσον αφορά στον τουρισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα σε σύγκριση με τους νησιωτικούς προορισμούς.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι ο οδικός τουρισμός είναι ένα μοντέλο που τα τελευταία χρόνια έχει παραγκωνισθεί, παρά το γεγονός πως το ελληνικό οδικό δίκτυο είναι βελτιωμένο, καθώς βαρύτητα δίνεται στις αεροπορικές αφίξεις.

Τα σκήπτρα στις αφίξεις κρατά η Βουλγαρία

Όλοι οι μήνες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς είχαν θετικό αποτύπωμα συγκριτικά με το αντίστοιχο εξεταζόμενο διάστημα του 2022, με μοναδική εξαίρεση το Μάιο, οπότε και καταγράφηκε μικρή πτώση της τάξης του 1,7%. Καλύτερος μήνας από την πλευρά των οδικών αφίξεων ήταν ο Αύγουστος, οπότε ανήλθαν σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση +404 χιλ./+22,7%.    

Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2022 καταγράφεται τόσο σε απόλυτες διαφορές όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές από τη Βουλγαρία κατά 1,5 εκατ. (+57,1%) με συνολικά 4,2 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφεται αύξηση κατά +339 χιλ./+50,8% με 1 εκατ. οδικές αφίξεις.

Η αύξηση από τη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε +324 χιλ./+12,8% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,9 εκατ. ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε 14,7% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 εκατομμύρια.  

Σε θετική τροχιά όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022 με τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτες, όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές κατά +1,1 εκατ./+79,6% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.