Skip to main content

Οι ΑΠΕ προσφέρουν το 23% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη

Σημαντική περαιτέρω προσπάθεια θα απαιτηθεί για να πιαστεί ο στόχος να ανέβει το ποσοστό στο 42,5% το 2030 - Ποιες χώρες βρίσκονται μπροστά στην κούρσα, ποια είναι η θέση της Ελλάδας.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 23% το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με το 2021, το ποσοστό αντιπροσωπεύει αύξηση 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 από 32% σε 42,5% (με στόχο να τον αυξήσει στο 45%). Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συλλογική συμμόρφωση με τον νέο στόχο της ΕΕ για το 2030, ο οποίος απαιτεί αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Σουηδία προηγείται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2022 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Ακολουθεί η Φινλανδία (47,9%), βασιζόμενη επίσης σε υδροηλεκτρικά, αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα, μπροστά από τη Λετονία (43,3%), η οποία εξαρτάται κυρίως από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Και η Δανία (41,6%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (38,5%), πήρε τις περισσότερες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Η Πορτογαλία (34,7%) βασιζόταν σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικά, υδροηλεκτρικά και θερμικές αντλίες, ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποιεί κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα. Η Ελλάδα αντλεί από ΑΠΕ το 22,6% της ενέργειας, οριακά υψηλότερα από το 2021 (22%).