Skip to main content

Οι… αθόρυβες εκλογές, η θεραπεία των… ακριβοπαθών και ο νυχτόβιος μακεδονικός τρίτωνας

Χωρίς να το καταλάβει κανείς οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Τι γίνεται με τις τιμές στο ράφι και τι προσπαθεί να κάνει ο Σκρέκας. Πώς θα σωθούν τα άγρια ζώα και φυτά της Πίνδου και τι συμβαίνει όταν ο ΠΑΟΚ παίζει στο γήπεδο της Τούμπας.

Εξαιρετικά δυσάρεστες είναι οι καταστάσεις που βιώνει η ελληνική κεφαλαιαγορά με τις διάφορες μικρές… Follie Folli που αναφύονται το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς, μάλιστα, αρκετές από αυτές τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστές εταιρίες έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Το ακόμη χειρότερο είναι όταν τις λογιστικές ανορθογραφίες τους συνυπογράφει κάποια ή κάποιες εκ των big four του ελεγκτικού πεδίου. Τα προβλήματα είναι πολλά. Πέρα από τα αυτονόητα που σχετίζονται με τη δυσφήμιση της επιχειρηματικότητας και του θεσμού του χρηματιστηρίου, ο οποίος (υποτίθεται ότι) εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, σοβαρό θέμα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκούν τόσο οι διαδίδοντες παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, όσο και οι ελεγκτές.    

Οι… αθόρυβες εκλογές

Εντελώς αθόρυβα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Εξίσου αθόρυβα επανεξελέγη για τη θέση του προέδρου ο κ. Παντελής Φιλιππίδης. Το ίδιο αθόρυβα εξελέγησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η λίστα δεν διαφέρει πολύ από την προηγούμενη. Όσο περνάει ο καιρός ο ΕΣΘ, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες επιχειρηματιών και επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη, μετατρέπονται σε κλειστά κλαμπ. Σε… λέσχες βρετανικού τύπου, μόνο που δεν έχουν ούτε την αυστηρότητα στο dress code, ούτε το κύρος και τον κοσμοπολιτισμό που διαθέτουν οι λέσχες στο Λονδίνο. Μία απάντηση είναι ότι οι ίδιοι που ηγούνται των Συλλόγων, Συνδέσμων, Επιμελητηρίων, Σωματείων κλπ. δεν επιθυμούν να ανοίξουν το παιχνίδι σε άλλους, νεότερους. Μία δεύτερη απάντηση είναι ότι αυτοί οι άλλοι, οι νεότεροι, δεν ενδιαφέρονται για κοινές δράσεις, οπότε απέχουν. Ό,τι και να ισχύει το πρόβλημα υπάρχει και με αυτό οφείλουν να ασχοληθούν πρωτίστως οι ίδιες οι συλλογικότητες. Διαφορετικά θα σβηστούν από το χάρτη μόλις αυτοί που κατέχουν τις…  προσωποπαγείς θέσεις στα συμβούλια συνταξιοδοτηθούν. Εκτός κι αν τις… κληρονομήσουν σε γιούς, κόρες, ανίψια και άλλους συγγενείς!         

Η θεραπεία των… ακριβοπαθών  

Για συζήτηση στη Βουλή έχει εισαχθεί η τροπολογία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ήδη άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα που έφερε και την τροπολογία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, που επικεντρώθηκε στις τιμές του ελαιόλαδου. Βέβαια στο εν λόγω προϊόν γίνεται το έλα να δεις με τις τιμές να αρμόζουν σε βιτρίνες κοσμηματοπωλείου. Το παράδοξο είναι πως πρόκειται ακόμη για την περσινή παραγωγή. Για τη φετινή που θα είναι και περιορισμένη, μας πιάνει κρύος ιδρώτας για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Πάντως στα της τροπολογίας ξεχωρίζουν τρεις διατάξεις. Όλες στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών. Η μία όμως γεννά… ακόμη ένα καρτελάκι στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου θα αναγράφεται το… ταξίδι της τιμής από τον προμηθευτή, τον παραγωγό και το κατάστημα. Εδώ μιλάμε για μείωση της τιμής. Τα προϊόντα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του προμηθευτή ως προς την επιλογή τους, αλλά η εφαρμογή προβλέπεται να έχει υποχρεωτική ισχύ έξι μηνών. Ήδη χθες αλλαντοβιομηχανία ανακοίνωσε μείωση τιμών και -πιθανόν, αλλά όχι σίγουρο- θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί σε αυτή τη νέα «άσπρη λίστα». Οι καταναλωτές, όμως, πάλι θα κυνηγάνε… καρτελάκια, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα Καλάθια του Νοικοκυριού, της Καθαράς Δευτέρας, του νονού το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Όμως στην τροπολογία αναφέρεται ότι θα αναζητηθούν και οι κατάλογοι με τις τιμές από τους προμηθευτές. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε πρώτα αυτό και μετά να έρθει η θεραπεία για όλους εμάς τους… ακριβοπαθείς.

Ο νυχτόβιος μακεδονικός τρίτωνας

Πλημμύρες και φωτιές, καταστροφικές αμφότερες, βυθίζουν στη λάσπη και στο μαύρο την Ελλάδα από τον Έβρο ως τη Ρόδο κι από τον Βόλο ως την Κόρινθο. Μέσα στον ζόφο των ημερών οι αρχές προσπαθούν να επουλώσουν πληγές και να προστατέψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι επιστήμονες στρέφουν την ερευνητική τους ματιά στη χλωρίδα και την πανίδα που εξαφανίζονται. Η Πίνδος -μια περιοχή που δεν την άγγιξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα- είναι πλούσια σε φυτά και ζώα, μικρά και μεγάλα, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν. Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στη Φρόντζου Πολιτεία στα Ιωάννινα μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου». Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στην καφέ αρκούδα, αγαπημένος βιότοπος της οποίας είναι η Βόρεια Πίνδος, στην ιχθυοπανίδα, στη λευκόδερμη πεύκη ή ρόμπολο, στη μυκοχλωρίδα, αλλά και στον μακεδονικό τρίτωνα, ένα μεγαλόσωμο και ζωηρό αμφίβιο, ένα είδος σαλαμάνδρας, που είναι ιδιαίτερα δραστήριο τις νυχτερινές ώρες και αναπαράγεται εναποθέτοντας ως και 200 αυγά πάνω σε υδρόβια φυτά-τα μισά ωστόσο δεν εκκολάπτονται λόγω μιας σπάνιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Το ενδιαφέρον της ημερίδας δεν έχει να κάνει μόνο με τα επιμέρους θέματα, αλλά και με την επικαιρότητα που καθιστά εξαιρετικά σημαντική και απαιτητή τη συνολικότερη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των ενδιαιτημάτων του. Ας τα προσέχουμε για να τα έχουμε!

Χάος στους δρόμους, ευταξία στις εξέδρες  

Απόγευμα προς βράδυ Τετάρτης, από την Πόντου στην Καλαμαριά μέχρι την Ανατολικής Θράκης στην Τούμπα. Πάνω από μισή ώρα στο αυτοκίνητο. Δρόμοι πλημμυρισμένοι  από αυτοκίνητα και όχι σε ώρα αιχμής. Κόρνες πριν καν το φανάρι ανάψει πράσινο. Εξατμίσεις από δίκυκλα που μαρσάρουν και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να βγουν πιο μπροστά. Και πεζοί να φοβούνται να πατήσουν το πόδι τους στη διάβαση μην τους κόψει κάποιος βιαστικός το νήμα της ζωής στα καλά καθούμενα. Στην Τούμπα ούτε λόγος για θέση στάθμευσης. Κάθε σπιθαμή κατειλημμένη. Αυτοκίνητα παντού. Στα πεζοδρόμια, ανάμεσα από τα κολονάκια, πάνω στους πεζόδρομους ήπιας κυκλοφορίας που μόλις πρόσφατα αναπλάστηκαν, ακόμη και σε εσοχές πολυκατοικιών. Το γεγονός ότι εκείνη την ώρα έπαιζε στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ,απλά έκανε την κατάσταση ανυπόφορη, καθώς στην περιοχή συνέρρευσαν περισσότερα αυτοκίνητα από αλλά σημεία της Θεσσαλονίκης. Η πόλη σε κατάσταση χάους, αλλά υπάρχει απαίτηση για… ευταξία στην κερκίδα!