Skip to main content

Οι εκλογές στον δήμο δεν θα κριθούν από τον Μπουτάρη και οι τέσσερις ενστάσεις στην Καλαμαριά

Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο οι μνηστήρες του δήμου Θεσσαλονίκης αναζητούν την… ευλογία του κυρ Γιάννη Μπουτάρη, ενώ στην Καλαμαριά έχουν κατατεθεί 4 ενστάσεις για τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Καλημέρα σας!

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι μνηστήρες για τον δήμο Θεσσαλονίκης αυξάνονται και πληθύνονται. Έτσι δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν ότι ο αριθμός των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης θα είναι διψήφιος, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί. Ένα από τα χαρακτηριστικά τού μέχρι στιγμής τοπίου είναι ότι 240 ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες στη Θεσσαλονίκη υπάρχει… νικητής. Ο κυρ Γιάννης Μπουτάρης. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο –πιθανότατα ελλείψει ισχυρών πολιτικών παραγόντων και δυναμικών πόλων στην πόλη- οι περισσότεροι από τους υποψήφιους επιζητούν την εύνοιά του. Μία δημόσια τοποθέτηση υπέρ τους. Έστω μία δήλωση. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην δήμαρχος και νυν υπεύθυνος του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, είναι αντισυμβατικός και από το εργαστήρι της παράταξής του, της αλήστου μνήμης «Πρωτοβουλίας», έχουν εκκολαφθεί σημερινοί πρωταγωνιστές στον δήμο Θεσσαλονίκης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σημερινό δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Από εκεί και πέρα η προσπάθεια να διασφαλίσουν οι υποψήφιοι την… ευλογία του είναι –το λιγότερο- υπερβολική. Ο κυρ - Γιάννης εκλέχτηκε μεν δήμαρχος για δύο θητείες, αλλά απέχει από το να θεωρείται opinion maker στη Θεσσαλονίκη. Η επιρροή του στο πολιτικό επίπεδο είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Κάτι η υπερβολική του χαλαρότητα, κάτι η αθυροστομία του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι επί των ημερών του ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε σημαντικές αστοχίες στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, έχουν συμβάλλει ώστε πολλοί Θεσσαλονικείς να τον αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα. Από την άλλη παραμένει αναγνωρίσιμος, είναι αστός από το κέντρο της πόλης, απέδειξε τον κοσμοπολιτισμό του και άφησε τη σφραγίδα του στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Προφανώς αυτά είναι τα στοιχεία που εκτιμούν οι υποψήφιοι του 2023 και αναζητούν την… ευλογία του. Ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Για την ακρίβεια δείχνει να το διασκεδάζει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης δεν θα τις κρίνει ο Γιάννης Μπουτάρης.             

4 ενστάσεις στην Καλαμαριά, αλλά και…

Σε τέσσερις περιπτώσεις, που αφορούν την Θεμιστοκλή Σοφούλη, την Κηφισιά και τον Φοίνικα υπέβαλε ενστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, για υπερβολικές τιμές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο δήμος Καλαμαριάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Δαρδαμανέλη πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις σε σύγκριση με όμορες περιοχές, που ανήκουν στον δήμο Καλαμαριάς, αλλά και στον δήμο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο η Καλαμαριά εφάπτεται και συνορεύει διοικητικά. Είναι προφανές ότι στη σύνταξη των πινάκων με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανά τη χώρα υπήρξε προχειρότητα και επιπολαιότητα. Ως αποτέλεσμα 142 δήμοι της χώρας ενίστανται. Γι’ αυτό σε κάποιες περιπτώσεις το… μάρμαρο πληρώνουν είτε οι ιδιοκτήτες δια του αυξημένου ΕΝΦΙΑ είτε οι συμμετέχοντες σε αγοραπωλησίες ακινήτων διά της πληρωμής δυσανάλογα αυξημένων φόρων.

… αδράνεια στη μαρίνα Αρετσούς

Όταν πριν από λίγους μήνες ο δήμος Καλαμαριάς και οι κάτοικοι της περιοχής –ορισμένοι κάτοικοι για την ακρίβεια- αισθάνθηκαν δικαιωμένοι δικαστικά και η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης στη μαρίνα της Αρετσούς και πέριξ αυτής αποσύρθηκε για να… διορθωθεί, οι έχοντες στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα ήξεραν περίπου τι θα ακολουθήσει. Η αδράνεια, στην οποία έχει περιπέσει το θέμα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να περνάει και τα χρόνια να γίνονται δεκαετίες, έχει ως χειροπιαστό αποτέλεσμα το μοναδικό ίσως αναπτυξιακό asset της περιοχής να παραμένει αναξιοποίητο και να… μαραζώνει. Χωρίς ιδιαίτερη προοπτική, αφού η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που (υποτίθεται ότι) θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας ακόμη προσπάθειας να αξιοποιηθεί το σημείο – φιλέτο, καθυστερεί. Μιας, όμως, και ο λόγος για περιοχή – φιλέτο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι λόγω της αδράνειας στην Ελλάδα έχουν απαξιωθεί πολλά από τα λεγόμενα… ασημικά της χώρας. Που στο τέλος έμειναν στο ράφι ή ξεπουλήθηκαν αναγκαστικά μπιτ παρά. Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο από το άλλο;    

Μία ακόμη μικρή νίκη

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερο τις μικρές νίκες, παρά τις μεγάλες ουτοπίες, που μένουν ανεκπλήρωτες ή φθείρονται ως ιδέες επειδή ο χρόνος περνάει –για την ακρίβεια τα χρόνια περνάνε- χωρίς οι ιδέες αυτές να μετουσιώνονται σε πράξη. Με αυτή την έννοια οι πρωτοβουλίες που παίρνει ο Σταύρος Ανδρεάδης, επιχειρηματίας του τουρισμού στη Χαλκιδική και αλλού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διότι τουλάχιστον γίνονται πράξη. Ως προσφορά στην πόλη ο κ. Ανδρεάδης συντηρεί δύο από τους 12 κήπους της Νέας Παραλίας, ενώ έχει φυτέψει τις ελιές που έχουν ομορφύνει το πεζοδρόμιο της οδού Αγγελάκη, από την πλευρά της Έκθεσης. Χθες ανακοινώθηκε μία ακόμη πρωτοβουλία του. Η δωρεά για τη δημιουργία περιαστικού δάσους στη δυτική Θεσσαλονίκη, στον δήμο Παύλου Μελά, με τη φύτευση 300.000 δέντρων σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, τη διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και μονοπατιών, την κατασκευή υποδομών για δασική αναψυχή και το πότισμα του δάσους, τη συντήρησή του για πέντε χρόνια, καθώς και λοιπά συνοδά έργα. Με αφορμή, μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρεάδης, λοιπόν, προσφέρει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτεί. Όχι σαν τους συνήθεις ιδεοπώλες της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής στη Θεσσαλονίκη, που επιδιώκουν να βρίσκονται διαρκώς στον… αφρό της δημοσιότητας, και κάνουν –ό,τι κάνουν και αν το κάνουν- «με τα λεφτά των άλλων» και συγκεκριμένα με κάποια από τις πολλές εκφάνσεις του δημόσιου ταμείου.  

Η βία της ανάπτυξης

«Η βία φέρνει βία» φωνάζει ένα σύνθημα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Πρόκειται για μεγάλη αλήθεια, την οποία οι αναρχοαυτόνομοι συνηθίζουν να τη φέρνουν στα μέτρα τους, αλλά ισχύει σχεδόν παντού και σχεδόν πάντα. Κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη, που για να είναι μακροπρόθεσμη οφείλει να ακολουθεί βιώσιμους ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην πανδημία αναπτύχθηκαν αλματωδώς τα μέσα και οι πλατφόρμες δικτύωσης για εξ’ αποστάσεως επικοινωνία. Γενικά εκτοξεύθηκε κάθε τι που έχει σχέση με την ψηφιακότητα, η οποία καταργεί ζωντανές επαφές και αποστάσεις. Τώρα που η ζωή επιστρέφει σταδιακά στους προ Covid – 19 ρυθμούς, έχοντας ενσωματώσει κάποια καινούρια στοιχεία, αλλά χωρίς να έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής, οι επιπτώσεις είναι καταιγιστικές. Και δυσάρεστες. Ήδη περισσότερες από 300 εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο -κυρίως στην Αμερική και τις εξελιγμένες χώρες της Ευρώπης- έχουν από την αρχή του 2023 ανακοινώσει συνολικές απολύσεις σχεδόν 100.000 εργαζομένων διεθνώς, καθώς οι πωλήσεις και οι δουλειές περιορίζονται ή επιβραδύνεται αισθητά ο ρυθμός ανάπτυξής τους, που για τα μοντέλα της νέας οικονομίας είναι περίπου το ίδιο. Χθες στον χορό των επιχειρήσεων που απολύουν ομαδικά προστέθηκε η εταιρεία ομαδικών βιντεοδιασκέψεων Zoom Video Communications, που έγινε δημοφιλέστατη παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας και «lockdown», καθώς «τρύπωσε» στα σπίτια των πάντων επιτρέποντας την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και εν γένει τη μαζική τηλε-συνεργασία. Όπως ανακοίνωσε, απολύει το 15% του προσωπικού της. Κι επειδή όπου καταγράφονται άνθρωποι τα ποσοστά δεν έχουν και μεγάλη σημασία, ανακοίνωσε ότι απολύει 1.300 εργαζομένους.