Skip to main content

Οι πέντε ακριβότερες περιοχές για αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη - Φωτιά το νοίκι στη Χαλκιδική!

Η Χαλκιδική η πιο ακριβή περιοχή στην Ελλάδα για να νοικιάσεις σπίτι στο α' τρίμηνο, με υπερδιπλάσια μέση τιμή από αυτή στις Κυκλάδες και υπερτριπλάσια από ό,τι στα Βόρεια Προάστια, σύμφωνα με τον Spitogato

Πρωταθλήτρια στην τιμή πώλησης κατοικιών στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναδείχθηκε η Πυλαία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, η τιμή πώλησης κατοικίας στην Πυλαία ανέρχεται σε 2.377,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη δεύτερη θέση είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης με 2.333,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην τρίτη θέση η περιοχή Τριανδρία-Δόξα με 2.055,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην τέταρτη θέση οι περιοχές Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία με 2.026,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην πέμπτη θέση η Θέρμη με 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Αθήνα, αντίστοιχα, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές αγοράς κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 εντοπίστηκαν στη Βουλιαγμένη με 6.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Βούλα με 4.901,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η Γλυφάδα με 4.375,0 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ο Άλιμος με 4.358,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το Κολωνάκι με 4.255,3 ευρώ ανά και το Ελληνικό με 4.222,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι ακριβότερες περιοχές για πώληση και ενοικίαση το πρώτο τρίμηνο

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται πέμπτος στην επικράτεια στη λίστα με τα πιο ακριβά σημεία της Ελλάδας για πώληση το πρώτο τρίμηνο 2023, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Χαλκιδική. Όσον αφορά την ενοικίαση, στο σύνολο της επικράτειας, η Χαλκιδική λαμβάνει την πρωτιά στον σχετικό πίνακα του Spitogatos με 32,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τιμή υπερδιπλάσια από τις Κυκλάδες, που βρίσκονται στη 2η θέση, και υπερτριπλάσια από τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, που είναι στην 4η.

Αύξηση 9% των μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης στην επικράτεια, +5% για ενοικίαση

Συνολικά, το 1o τρίμηνο του 2023, έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +9% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αύξηση κατά +3% και +4% αντίστοιχα καταγράφηκε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στην ενοικίαση κατοικιών στην Αττική

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022 εμφανίστηκαν σε Ρέθυμνο (+20,0%), Κέντρο Αθήνας (+15,4%), Βούλα (+14,2%), Διόνυσο (+13,9%), Νέα Ερυθραία (+13,7%) και Σεπόλια (+13,1%).

Ραγδαία άνοδο στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρουσιάστηκαν σε περιοχές της Αττικής πλησίον των νέων σταθμών μετρό γραμμής 4. Πιο συγκεκριμένα, σε Εξάρχεια, Ιλίσια και στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών παρουσιάστηκε εντυπωσιακή άνοδος στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με πέρσι κατά +13,3%, +13,2% και +11,2% αντίστοιχα.