Skip to main content

Οι προτάσεις του ΒΕΘ για το νέο φορολογικό

Την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος υπογραμμίζει το ΒΕΘ στις προτάσεις του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την ανάγκη αποκατάστασης της  κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος υπογραμμίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο εν όψει της έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή «το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα πρέπει να εξετασθεί ουσιαστικά και να αποτυπώνει ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζει την εθνική ανταγωνιστικότητα, θα βοηθά στην κάλυψη του παραγωγικού ελλείμματος που έχει η χώρα και θα αποκαθιστά το σημερινό έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Η μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται σε ένα οριακό σταυροδρόμι καθώς καταρρέει υπό το βάρος ενός ανεξέλεγκτου χρέους και των συσσωρευμένων φόρων που ασταμάτητα επωμίζεται. Μάταια διεκδικεί το δικαίωμα επιβίωσης καθώς η κατανάλωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ η ενίσχυση της ρευστότητας από τράπεζες ή επιδοτούμενα προγράμματα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός», σημειώνεται.

Συγκεκριμένα το ΒΕΘ προτείνει τα εξής μέτρα:

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών με εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% επί των κερδών, κοινό για όλες τις επιχειρήσεις καθώς και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ανά κατηγορία σε 20% (από 23%) και 10% (από 13%).Παράλληλα αυτή η μείωση πρέπει να συνοδευτεί από συστηματικό έλεγχο για την απόδοση του, που αν γίνει, θα αποτελέσει τονωτική ανάσα στα έσοδα και στην αλλαγή του οικονομικού κλίματος. 

- Δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.

- Άμεση ενεργοποίηση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπροσθοβαρή  κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ .

- Ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕΠ όπως τα JEREMIΕ και JESSICA και του αναπτυξιακού νόμου.

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πραγματική εφαρμογή του πόθεν έσχες αλλά και ενδελεχής έλεγχος σε όσους διαβιώνουν πλουσιοπάροχα ( με εξαίρεση την προσωρινή αναστολή του πόθεν έσχες για τις παραγωγικές επενδύσεις «προς χάριν» της ανάπτυξης).

- Άμεση τόνωση της ρευστότητας στην αγορά με την εφαρμογή επιτέλους του συμψηφισμού των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος.

- Άμεση ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ. Δυστυχώς η αγορά πάσχει  από την ανυπαρξία χρηματοδοτικών προγραμμάτων και το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης από τις τράπεζες.

- Εγγύηση των μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες. Είναι η κατάλληλη ώρα οι τράπεζες να πιεστούν από την κυβέρνηση (χορηγεί εγγυήσεις) και την ΕΚΤ (χορηγεί ρευστότητα) να εκδίδουν μπλοκ επιταγών με προτυπωμένες αξίες σύμφωνα με την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερόμενου. Έτσι θα λυθεί η γάγγραινα των ακάλυπτων επιταγών και η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων καθώς θα περιοριστούν σημαντικά οι αγωγές και οι μηνύσεις αυτών που δεν πληρώθηκαν. Δεν ενοχλεί  τον επιχειρηματία αν η επιταγή πληρωθεί μετά από κάποιους μήνες, αντίθετα  αυτό που τον εξουθενώνει και τον οδηγεί σε οικονομική καταστροφή είναι η μη πληρωμή των επιταγών.

- Άμεση επιτάχυνση της εφαρμογής του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

- Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και δραστικές αποκρατικοποιήσεις.

- Άμεση εφαρμογή της απόφασης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να εξομοιωθεί η Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

- Εξασφάλιση φορολογικής συνέπειας. Η φορολογική συνέπεια εξασφαλίζεται όταν εμπεδώνεται η αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως θα εντοπιστούν για τυχόν παραβάσεις τους και θα κληθούν να τις πληρώσουν ανεξάρτητα από το ύψος τους και όχι με ποινές και πρόστιμα εξοντωτικά που ουσιαστικά ποινικοποιούν κυρίως την οικονομική αδυναμία, ειδικά σε εποχή πολύ περιορισμένης παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό ζητούμε την άμεση κατάργηση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων.

- Τέλος, όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδευτούν από μία γενναία μείωση της πραγματικής σπατάλης του ελληνικού δημοσίου(και όχι μόνον σε μισθούς και συντάξεις όπως μέχρι τώρα είδαμε). Μόνον έτσι θα πειστούν οι φορολογούμενοι ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.   

«Θεωρούμε ότι με τη δρομολόγηση των παραπάνω θα εξασφαλιστεί ρευστότητα για τους παραγωγικούς κλάδους και ευελπιστούμε ότι με εύστοχες πολιτικές  η οικονομία θα μπορέσει να τεθεί εκ νέου σε θετική τροχιά. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι όσο παρέρχεται ο χρόνος χάνεται η αξιοπιστία και οι αγορές απαιτούν αυστηρότερη πολιτική» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι δίκαιο, απλό και να διαθέτει αναπτυξιακό χαρακτήρα με ορίζοντα δεκαετίας.