Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Οι πυλώνες της σύγχρονης ελληνικής κτηνοτροφίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη τα παράθυρα των χρηματοδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους

Το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο μπορεί να στηριχθεί στους πυλώνες των υγιών συνεταιρισμών, των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται, συζητήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με Κτηνοτροφικούς και Αγελαδοτροφικούς Συνεταιρισμούς.

Για το ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μίλησε στη Voria.gr, η \ Μαρκέλλα Μαλαματένιου από το τμήμα Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα. Όπως είπε, η τράπεζα Πειραιώς στηρίζοντας τον κλάδο της κτηνοτροφίας έχει δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

«Στα προγράμματα που ήδη τρέχουν η Τράπεζα προσφέρει νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, όπως εργαλεία που έχουν να κάνουν με την εγγυοδοσία, αλλά και εργαλεία τα οποία είναι με την συγχρηματοδοτηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλα με τη χρήση του European Investment Fund», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Τράπεζας η ανταπόκριση των παραγωγών είναι μεγάλη. «Παραδοσιακά στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Θεωρώ ότι οι κτηνοτρόφοι πάντα βρίσκουν την κατάλληλη λύση για τις ανάγκες τους», ανέφερε.

Ο Νικόλαος Ημερίδης εκπρόσωπος της εταιρείας εξοπλισμών Mikl Plan σημείωσε ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αποφασίζουν να αφήσουν τις πρακτικές του παρελθόντος και να περάσουν στα εργαλεία του μέλλοντος, βάζοντας ευέλικτα συστήματα και αρμεκτήρια στις μονάδες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι η αγελαδοτροφία η οποία έχει μπει σε έναν εντυπωσιακό και γρήγορο μετασχηματισμό. «Οι κτηνοτρόφοι επενδύουν από τις παρωχημένες πρακτικές, σε σύγχρονες μεθόδους που έχουν στόχο την ευζωία των ζώων. Επενδύουν πολλές χιλιάδες ευρώ να δημιουργήσουν στάβλους όπου δεν υπάρχει στρες για τα ζώα, με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο και ποιοτικότερο γάλα. Όλες αυτές οι επενδύσεις δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν χωρίς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι ο κτηνοτροφικός εκσυγχρονισμός είναι επιβεβλημένος και ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να εισέλθουν στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, τραπεζικό χρηματοδοτικό σύστημα, εταιρείες τεχνολογίας, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούν για να κάνουν το αύριο του αγροτικού τομέα καλύτερο, έτσι ώστε να αποκτήσει ποιότητα ζωής και ο κτηνοτρόφος».

Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, που αριθμεί 600 μέλη, σημείωσε ότι πριν από δέκα χρόνια που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός, η τράπεζα στήριξε την προσπάθεια. «Σήμερα είμαστε από τους Συνεταιρισμούς που στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στο γάλα κάναμε ουσιαστική παρέμβαση. Διαμορφώνουμε τιμές στην αγορά, γιατί η δύναμη των συνεταιρισμών είναι η ισχύς εν τη ενώσει».

Δίνοντας ένα παράδειγμα στήριξης από την Τράπεζα, είπε ότι ο Συνεταιρισμός έχει συνάψει ένα ανοιχτό δάνειο και «αυτό το εργαλείο μάς έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε την κατάσταση πιο εύκολα».

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη ΧΑΝΘ παρακολούθησαν πολλοί κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα.