Skip to main content

Οι συνέργειες λύση στην κρίση, σύμφωνα με την ΕΕΔΕ Μακεδονίας

Πρόκληση για εντονότερη παρουσία της ΕΕΔΕ Μακεδονίας στο οικονομικό γίγνεσθαι αποτελούν οι αλλαγές που φέρνει η κρίση στην επιχειρηματικότητα, τόνισε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, κ.Θεόδωρος Στ
Oι ελληνικές επιχειρήσεις και το μάνατζμεντ πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία να ακολουθούν τον σωστό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης και να οδηγηθούν σε συνέργειες κατά κλάδους και προϊόντα, προκειμένου να ανταποκριθούν και να επιβιώσουν στις μεταβολές που προοιωνίζεται  η οικονομική κρίση. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΔΕ Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Σταυρόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της  επετειακής γενικής συνέλευσης με θέμα «5 Δεκαετίες ΕΕΔΕ και Μάνατζμεντ» κατά τη διάρκεια της οποίας τίμησε όσους διετέλεσαν πρόεδροι του τμήματος.

Ο κ. Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι «πολλά από τα παραδοσιακά ταμπού, τόσο στη διαχείριση όσο και στην οργάνωση, θα αμφισβητηθούν και πιθανόν να περιθωριοποιηθούν». Οι αλλαγές παραδέχθηκε ότι είναι συνεχείς και σε όλα τα επίπεδα, η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρήσεις αλλάζουν μορφή και μέγεθος, αλλάζουν ρόλο και αποστολή. Οι προκλήσεις αυτές και οι υποχρεώσεις για έγκαιρη διάγνωση των επιπτώσεων αυτών των αλλαγών στο επιχειρείν αποτελούν για την ΕΕΔΕ, όπως τόνισε το κίνητρο για εντονότερη παρουσία στο οικονομικό γίγνεσθαι και εντατικότερη συμμετοχή στην διαμόρφωση νέων μεθόδων μάνατζμεντ.

«Το όραμά μας», τόνισε, «είναι να δημιουργήσουμε μέσα στην ΕΕΔΕ τις προϋποθέσεις εκείνες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα επιχειρηματικού μάνατζμεντ, ικανής να διαμορφώνει στρατηγική ανοιχτών οριζόντων για την ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας». Θεμέλιο για την υλοποίηση του οράματος, υπογράμμισε είναι τα μέλη της ΕΕΔΕ.  

Ο κ. Σταυρόπουλος με δεδομένη την οικονομική κρίση εκτίμησε ότι διαγράφεται αρνητικό το μέλλον για τις επιχειρήσεις και για όλο τον κόσμο, αλλά πιστεύει ότι  πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια ανάκαμψης για να επανέλθει η αισιοδοξία.

Μεγάλες αντοχές αναγνώρισε ότι θα έχουν οι πολυεθνικές εταιρίες, ενώ οι υπόλοιπες το παλεύουν και πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, επιλέγοντας τη λύση των συνεργειών. Κατά τον ίδιο «η χώρα πρέπει να δώσει απάντηση στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς δεν γίνεται μόνο με ευχολόγια, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι άξονες, στοχευμένες δράσεις, όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από τους επιχειρηματικούς φορείς, που θα πρέπει να κινηθούν προς νέες κατευθύνσεις, π.χ. συνέργειες μεταξύ ομοειδών εταιριών ή κλάδων, προκειμένου να ξαναγίνουμε ανταγωνιστικοί, να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και τη διαδικασία της παραγωγικότητας. Πρέπει να γίνουμε πιο καινοτόμοι, πιο έξυπνοι, πιο εξωστρεφείς». Τόνισε, δε, ότι η χώρα πρέπει να δώσει απάντηση στο θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, τόνισε ότι η ΕΕΔΕ και το τμήμα Μακεδονίας έχουν χρέος να προσαρμοστούν  στο νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί νέες  πρωτοφανείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες λειτουργίας και αλληλεξάρτησης, όλων σχεδόν των οικονομιών και των αγορών και επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

Για  τη δεκαετία που διανύουμε ανέφερε ότι η ΕΕΔΕ καλείται να διευρύνει  τον ορίζοντα  προβληματισμού και ενασχόλησής της με θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής.  Και αυτό υποστήριξε ότι πραγματώνεται  με στόχο «να είμαστε πρωτοπόροι στην προσπάθεια της αλλαγής νοοτροπίας για να μπορέσουμε να δούμε σημαντικές  αλλαγές στο χώρο και στον τόπο».

Στην χθεσινή επετειακή εκδήλωση η διοίκηση της ΕΕΔΕ Μακεδονίας  τίμησε τους προέδρους του τμήματος παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα τους κ.κ Γεώργιο Φιλίππου, Μάνο Ιατρίδη, Ρήγα Τζελέπογλου, Γεώργιο Αθανασιάδη, Αδαμάντιο Λαδένη, Παρασκευά Τσουκαλά, Δημήτρη Τακά, Χάρη Πρωτόπαπα και Χρήστο Καλλία.