Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς που φεύγουν... σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι επόμενοι και το νέο κόμμα

Οι συναντήσεις Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, το γραφείο του και ο στόχος της έδρας. Στα Γιάννενα χτυπά η καρδιά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Δυο εκδηλώσεις πιο επίκαιρες από ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

-Τέσσερα στελέχη με τη δική τους ιστορία στο κόμμα σε τοπικό επίπεδο αποχωρούν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μαζί με τους 57 και υπογράφουν το κείμενο της ομάδας «6+6». Πρόκειται για την Ειρήνη Αγαθοπούλου, πρώην βουλευτή Κιλκίς, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 λόγω της παρουσίας του Παύλου Τονικίδη στο ίδιο ψηφοδέλτιο, τον Κώστα Αμπατζά που παραιτήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τη Ρία Καλφακάκου πρώην δημοτική σύμβουλο και πολιτεύτρια του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης και την Ελευθερία Χατζηγεωργίου που διατέλεσε υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και είχε ισχυρές βάσεις στον κομματικό μηχανισμό της Θεσσαλονίκης. Και να προσθέσουμε ότι μετά τον Γιάννη Αντωνιάδη, που αποχώρησε από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Δέσποινα Κετογλίδου, που ήταν μέλος και στην Κεντρική Επιτροπή, όπως και η Ελένη Ζάχου, επίσης μέλος της ΚΕ και υποψήφια με το κόμμα στη Χαλκιδική. Φεύγουν πολλά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το ερώτημα είναι πού πηγαίνουν; Διότι οι βουλευτές μπορούν να συστήσουν κοινοβουλευτική ομάδα με λόγο πλέον. Όμως τα υπόλοιπα στελέχη δεν θα μείνουν στον αέρα. Προφανώς ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία πολιτικού φορέα – νέου κόμματος, στο οποίο μάλιστα αναμένεται να προσχωρήσουν όλα τα μέλη, τα οποία μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πριν να φύγουν... Πολλοί δε είναι σε αναμονή όπως μαθαίνω για να ανακοινωθεί το νέο κόμμα και να αποκτήσουν τη νέα τους στέγη.

-Επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη, Φιλόθεου, ενώ την Κυριακή το πρωί θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη, στο γραφείο του, στην Αγγελάκη 3. Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους "πράσινους" δημάρχους της Θεσσαλονίκης, όσους εκλέχθηκαν για πρώτη φορά κι όσους επανεκλέχθηκαν. Που σημαίνει ότι μετά τον Στέλιο Αγγελούδη, σε επόμενες επισκέψεις του θα δει τη Χρύσα Αράπογλου, τον Θοδωρή Τζέκο, τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον Σίμο Δανιηλίδη. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να συνεννοηθεί δια ζώσης με τους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη και Κώστα Κοκολάκη, όπως και με τον διευθυντή του γραφείου του, Δημήτρη Σαρηγιάννη, αλλά και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστο Παπαστεργίου. Στόχος είναι ο συντονισμός όλων και η ανάδειξη των ζητημάτων της Θεσσαλονίκης και δια του προέδρου, ο οποίος είναι ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος στον νομό. Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή άλλωστε για τη Θεσσαλονίκη από τον κ. Ανδρουλάκη αφορούσε στην Υγεία και στις ελλείψεις αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεπής και ως προς την έδρα ο κ. Ανδρουλάκης...

-Η καρδιά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αυτές τις μέρες χτυπά στα Γιάννενα. Χτες ήταν η πρώτη μέρα του 9ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με την κεντρική εισήγηση του προέδρου του οργάνου και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να περιέχει αιχμές προς την κυβέρνηση ειδικά στο σκέλος των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των περιφερειών, αλλά και στο πεδίο των πόρων. Από την άλλη ο κ. Τζιτζικώστας έκανε μια ισορροπημένη εισήγηση, τονίζοντας και τα θετικά της κυβέρνησης και ειδικά των υπουργών που εμπλέκονται πιο... άμεσα με τις περιφέρειες. Στο συνέδριο μάλιστα έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της ως νέα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ η Μαρία Συρεγγέλα, συνοδευόμενη από τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη. Στη συνέχεια η κ. Συρεγγέλα συμμετείχε σε σύσκεψη του τοπικού κομματικού οργάνου της ΝΔ στα Ιωάννινα, της ΔΕΕΠ. Κάπου στο ενδιάμεσο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με την έμφαση που έδωσε στην αξιολόγηση των νέων διοικήσεων των Περιφερειών, τη δημόσια τακτική (ανά δίμηνο) λογοδοσία και το σύστημα αποτίμησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σφίγγουν τα λουριά...

-Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και το Σαββατοκύριακο έχουμε στη Θεσσαλονίκη δυο σημαντικές εκδηλώσεις. Χρονικά προηγείται το Σάββατο η εκδήλωση «Πράξη Αγάπης για Κάθε Γυναίκα», στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 1) στις 12.00' το μεσημέρι. Συμμετέχουν οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου και Άγγελος Χαριστέας, όπως και η παρουσιάστρια, Φαίη Σκορδά. Την εκδήλωση συντονίζει η Χριστίνα Κανατάκη και θα παρουσιαστεί μάλιστα μια νέα εφαρμογή άμεσης επικοινωνίας των γυναικών θυμάτων βίας με τις αρμόδιες δομές προστασίας. Την Κυριακή ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), επίσης στις 12.00' το μεσημέρι, πραγματοποιεί εκδήλωση με τη συμμετοχή της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, της Βούλας Πατουλίδου, της προϊσταμένης του γραφείου ενδροοικογενειακής βίας του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου, Βασιλικής Κασίμη. Την εκδήλωση συντονίζει η Αναστασία Καρυπίδου. Πρωτοβουλίες επίκαιρες και ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά και των πολλών κρουσμάτων βίας ενάντια σε γυναίκες το τελευταίο διάστημα στη χώρα.