Skip to main content

Οι τρεις οδηγοί του πρώην αντιδημάρχου, τα γυαλιά από τη Θεσσαλονίκη στην Αφρική και η απάτη με τα δήθεν δέματα των ΕΛΤΑ

Το καρφί Αγγελούδη για τον πρώην αντιδήμαρχο - Χιλιάδες ζευγάρια γυαλιά οράσεως από δεύτερο χέρι που ταξιδεύουν από τη Θεσσαλονίκη σε φτωχές χώρες της Αφρικής - Η ηλεκτρονική απάτη με τα δήθεν δέματα των ΕΛΤΑ - Τα παροπλισμένα έλατα των Χριστουγέννων που πέρασαν στους δρόμους της πόλης

Από το Νταβός, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εργασίες του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και επαφές με ξένους εκπροσώπους του… διεθνούς κεφαλαίου, μέχρι τις πανέμορφες Σπέτσες, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη συζητούν για όλα τα θέματα της χώρας, κινείται αυτές τις ώρες η πολιτική ζωή της χώρας. Διότι κατά έναν περίεργο τρόπο, μετά τις γιορτές το κόμμα που ακούγεται περισσότερο και βάζει θέματα στην πολιτική ατζέντα -πέρα φυσικά από την κυβέρνηση που εξ’ ορισμού έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ που μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έχει ανοδική πορεία και σε πολλές δημοσκοπήσεις είναι δεύτερο στην προτίμηση των πολιτών, για κάποιον ανεξήγητο λόγο μοιάζει να έχει… κρασάρει. Διότι -κακά τα ψέματα- για την αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει αισθητή την παρουσία της διαρκώς, πολύ περισσότερο όταν απέχουμε 3,5 χρόνια από τις εθνικές κάλπες και πολύ περισσότερα χρόνια από την εξουσία. Ασφαλώς οι ευρωεκλογές είναι εκλογές, αλλά ήσσονος σημασίας για τα εσωτερικά ζητήματα. Το πολύ πολύ όσοι στις 9 Ιουνίου χάσουν δυνάμεις, αλλά και όσοι κερδίσουν δυνάμεις να δηλώσουν ότι πήραν το μήνυμα…       

Αντιδήμαρχος με τρεις οδηγούς

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις οδηγούς είχε αντιδήμαρχος της διοίκησης Ζέρβα. Την καταγγελία αυτή έκανε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα οικονομικά του δήμου και την καθαριότητα, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά του. Το οποίο, βέβαια, θα ήταν χρήσιμο να γνωστοποιηθεί διότι οι αντιδήμαρχοι είναι δημόσια πρόσωπα και η συμπεριφορά τους -εκτός από το έργο ή το «έργο» τους- ενδιαφέρει τους πολίτες. Σε αντιδιαστολή ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ότι οι δικοί του αντιδήμαρχοι δεν έχουν ούτε υπηρεσιακά οχήματα, αλλά ούτε οδηγούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε, αυτή η νέα συνθήκη ήταν μια απόφαση που δεν επιβλήθηκε από τη διοίκηση στους αντιδημάρχους, αλλά στην ουσία την έκαναν πράξη οικειοθελώς. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο κ. Αγγελούδης, εξοικονομήθηκαν 15 οδηγοί.

Η απάτη με τα δέματα

Διαστάσεις λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, καθώς πολυάριθμοι συμπολίτες μας πέφτουν θύματα επιτήδειων και βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να εξανεμίζονται. Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν απατηλά μηνύματα SMS, τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας, απατεώνες, με όχημα τα ΕΛΤΑ, επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών και να προβούν σε αναλήψεις χρημάτων.

Δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που τις τελευταίες ημέρες και δη μετά τις γιορτές έχουν γίνει αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων και το συζητούν μεταξύ τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως τα μηνύματα είναι κακογραμμένα με αποτέλεσμα αμέσως να γίνεται αντιληπτό πως κάτι δεν πάει καλά… Πάντως όπως συζητούσαν πρόσφατα δυο φίλοι, υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που κατόπιν απατηλού γραπτού μηνύματος στο κινητά τους με το πρόσχημα παραλαβής παραγγελίας που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς κατά σύμπτωση περίμεναν να παραλάβουν κάποιο δέμα, πείστηκαν και έδωσαν τα στοιχεία των καρτών τους με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα και οι κάρτες να…αδειάσουν.

Το βέβαιο είναι ένα, οι επιτήδειοι δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθούν, ωστόσο, εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιους και ποτέ αποφασίζουμε να δώσουμε στοιχεία που, υπάρχει πιθανότητα να μας ελαφρύνουν το… πορτοφόλι.

Η Θεσσαλονίκη της οφθαλμολογίας και…

Στην περιοχή της Καλαμαριάς, επί της οδόύ Εθνικής Αντιστάσεως, μετακομίζει το αργότερο σε ένα χρόνο το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, που σήμερα βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στη Βασ. Όλγας. Οι νέοι χώροι, στους οποίους σε πρώτη φάση θα επενδυθούν περί τα 6,2 εκατ. ευρώ, θα έχουν διπλάσια δυναμικότητα από τους σημερινούς, κάτι που θα βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού να επεκταθεί η εμβέλεια του οφθαλμολογικού κέντρου στα Βαλκάνια. Πολύ περισσότερο που τους τελευταίους μήνες στο Ophthalmica έχει εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής με πλειοψηφικό πακέτο 60% ο όμιλος Sanoptis, που διαθέτει στο δυναμικό του περισσότερα από 300 επιλεγμένα οφθαλμολογικά κέντρα στη Γερμανία. στην Ελβετία στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, αλλά και δύο στην Ελλάδα, αφού εκτός από τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται και στην Αθήνα.

…τα γυαλιά οράσεως για τους Αφρικανούς

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του Ophthalmica τα τελευταία χρόνια είναι η συγκέντρωση μεταχειρισμένων ζευγαριών γυαλιών, από ασθενείς οι οποίοι δεν τα χρειάζονταν, η συντήρησή τους, η συσκευασία τους και η προώθησή τους σε χώρες της Αφρικής με μεγάλες ανάγκες. Με αυτή τη μέθοδο πάνω από 10.000 ζευγάρια γυαλιά μυωπίας, πρεσβυωπίας, αστιγματισμού κλπ. Προωθήθηκαν σε πέντε από τις πιο φτωχές χώρες της Μαύρης Ηπείρου και κάλυψαν -από τη Θεσσαλονίκη- τις ανάγκες ανθρώπων που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να αποκτήσουν γυαλιά οράσεως. Αν μη τι άλλο πρόκειται για πρωτότυπη πρωτοβουλία, άξια πολλών συγχαρητηρίων. Διότι μπορεί στην Ελλάδα μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική να πουλούν στους ελληνικούς δρόμους γυαλιά ηλίου, που υποτίθεται ότι ανήκουν σε γνωστούς οίκους, αλλά στην πραγματικότητα είναι φτηνές απομιμήσεις, αλλά, πλέον, στην Αφρική χιλιάδες άνθρωποι έχουν λύσει ή βελτιώσει την καθημερινότητα τους χάρη σε ζευγάρια γυαλιά που κάνουν το αντίστροφο δρομολόγια. Ταξιδεύουν από την Ελλάδα -και ειδικότερα από τη Θεσσαλονίκη- στις φτωχές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πλανόδιοι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στους ελληνικούς δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.        

«Σκοτώνουν» τα έλατα όταν τα ξεστολίσουν

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η ίδια ιστορία, τα ίδια σχόλια, τα ίδια παράπονα. Τα έλατα που το προηγούμενο διάστημα έστεκαν όρθια, καλοφωτισμένα και στολισμένα με λογής μπάλες, παιχνίδια και άλλα διακοσμητικά, σε σπίτια και επιχειρήσεις γέρνουν τώρα στα πεζοδρόμια, παρατημένα. Οι πονηροί τα κατεβάζουν νύχτα για να μην δίνουν στόχο και οι... ακόμη πιο πονηροί σπάνε τα κλαδιά και τα βάζουν σε μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών για να μην προκαλούν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης βγάζει συνεχώς ανακοινώσεις για τα σημεία όπου μπορεί κανείς να αφήσει τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί από κοινού με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), αλλά πολλοί είναι αυτοί που απλώς τις διαβάζουν... ή δεν τις διαβάζουν καν. Έφτασε 20 του Γενάρη κι ακόμη σε κάποια σημεία υπάρχουν έλατα παρατημένα στα πεζοδρόμια γιατί οι πονηροί δεν συγκινούνται. Θέλουν να πάρουν το έλατο, να το στολίσουν, να το δείξουν, να το καμαρώσουν κι όταν περάσουν οι γιορτές να το ξεφορτωθούν. Εκείνο το δράμα του Σίντεϊ Πόλακ, παραγωγής 1969 με την Τζέιν Φόντα, το «Σκοτώνουν τ΄ άλογα όταν γεράσουν» ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή μας. Η ταινία προτάθηκε για 9 Όσκαρ και χάρισε στον Γκιγκ Γιανγκ αυτό του Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Οι δικοί μας πονηροί που πρωταγωνιστούν στο «Σκοτώνουν τα έλατα όταν τα ξε-στολίσουν», διεκδικούν το… ολόχρυσο Βατόμουρο.

Image