Skip to main content

Οι τριτοκοσμικές εικόνες με τα πούλμαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και η κρίσιμη 7η Μαρτίου

Η ομίχλη που κάλυψε το πρωί του Σαββάτου τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Κ. Καραμανλή, τα διπλοπαρκαρισμένα πούλμαν στο Βασιλικό θέατρο και τι θα γίνει την Τρίτη 7 Μαρτίου που ενδιαφέρει Μητσοτάκη και Τσίπρα

Καλημέρα σας!

Καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη!

Πολλές ευχές ακούγονται αυτές τις ημέρες. Όλοι παίρνουν και δίνουν, κάτι που δημιουργεί χαμόγελα και γεννάει ελπίδες για καλύτερες μέρες. Κάποιος με μανία στα μαθηματικά και εξπέρ στα ποσοστά υπολόγισε ότι αν από όλες αυτές τις ευχές πιάσει το 2% -μέγεθος ρεαλιστικό- για τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή μέχρι του χρόνου τέτοιες ημέρες, όλοι είμαστε καλυμμένοι από το καλό.

Σκέψεις στη ομίχλη

Η χθεσινή πρωτοχρονιά ήταν μια λαμπερή ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, από άποψη καιρικών συνθηκών. Από το πρωί. Σε αντίθεση με την παραμονή -το Σάββατο δηλαδή-, που η ηλιοφάνεια επιβλήθηκε από το μεσημέρι. Διότι το πρωί μια ομίχλη είχε καλύψει τα ανατολικά και το κέντρο της πόλης. Μια εικόνα συμβολική για το ομιχλώδες 2022 που αποχωρούσε, δίνοντας τη θέση στο 2023, που όλοι εύχονται να είναι πιο φωτεινό. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή καλύφθηκαν από ένα άσπρο πέπλο. Κάπως συμβολικές αυτές οι εικόνες. Τι να σκέφτονται άραγε ο παγκόσμιος θρύλος των Ελλήνων κι ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών αγναντεύοντας τον θολό ορίζοντα; Το βέβαιον είναι ότι στην Ελλάδα ελάχιστες φορές ο ορίζοντας υπήρξε καθαρός. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη. Η χώρα και η πόλη ό,τι πέτυχαν και όσο προχώρησαν το έκαναν σε συνθήκες ρίσκου, επειδή κάποιοι το οραματίστηκαν και οι υπόλοιποι ακολούθησαν, συνήθως απρόθυμα. Κάτι σαν «εκσυγχρονισμός με το… στανιό».

Image

Έτσι θα γίνει και από εδώ και πέρα. Αν γίνει. Το 2023 είναι εκλογική χρονιά. Η χώρα, δηλαδή οι πολίτες, καλούνται να επιλέξουν. Από τη μια υπάρχει η ιδεολογία των επιδομάτων, που δίνονται με δανεικά, τα οποία (δεν) θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τη μίζερη καθημερινότητα αυτής της γενιάς. Από την άλλη, παραμονεύει ένα άλμα στο κενό, όπως θεωρούν πολλοί την προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα μία σύγχρονη οικονομία, επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Κι επειδή στους περισσότερους Έλληνες δεν αρέσει ούτε να ακούνε, ούτε να βλέπουν, ούτε να γράφουν, ούτε να ονειρεύονται, αλλά προτιμούν λιγότερο κοπιαστικά πράγματα, όπως το να ξανακούνε, να ξαναβλέπουν, να ξαναγράφουν, να ξαναονειρεύονται τα ίδια και τα ίδια, ακόμη κι όταν επιλέγουν το μέλλον, το κάνουν με εργαλεία από το βολικό παρελθόν. Πιθανότατα, λοιπόν, το αποτέλεσμα στην καλύτερη εκδοχή των πραγμάτων είναι μέτριο. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, μάλλον οι πιθανότητες του… άλματος είναι περιορισμένες. Η πόλη και οι αρχές της παραμένουν έρμαια συντεχνιακών μικροσυμφερόντων της μέρας, της νύχτας, του μεσημεριού και του απογεύματος. Επομένως το σκηνικό και στις δύο περιπτώσεις είναι θολό και ομιχλώδες. Όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι το μεσημέρι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.



Ο παράδεισος των… πούλμαν

Έχουμε πει και ξαναπεί. Έχουμε γράψει και ξαναγράψει. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται, αλλά είναι ευχαριστημένοι -αν όχι υπερήφανοι- για το τριτοκοσμικό θέαμα που παρουσιάζει η πόλη, με αφορμή την παρουσία τουριστικών λεωφορείων. Η προσέλκυση επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη δεν είναι δυνατόν να σκεπάζει όλες τις αδυναμίες αυτής της διαδικασίας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν την εικόνα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, τα πούλμαν που μεταφέρουν επισκέπτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού αφήσουν τον κόσμο διπλοπαρκάρουν (;) στον άξονα μπροστά στο Βασιλικό θέατρο και σε άλλα σημεία. Χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται. Όπως λογικά θα σκεφτεί κάποιος οι αρμόδιοι να βρούνε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα δεν το κάνουν τον υπόλοιπο χρόνο θα κινητοποιηθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν το μυαλό όλων είναι στα πυροτεχνήματα, τη βασιλόπιτα, το οικογενειακό τραπέζι, τις φιλικές συγκεντρώσεις και τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι;   




Η καθοριστική 7η Μαρτίου

Μπορεί το 2023 να είναι εκλογικό έτος, αλλά υπάρχει μία… μυστική και απολύτως καθορισμένη ημερομηνία, εντελώς ανεξάρτητη από την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες των εκλογών, στην οποία έχουν στραμμένα τα βλέμματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επειδή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις εξελίξεις. Πρόκειται για την Τρίτη 7 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα εκδοθούν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του 2022. Η αναμενόμενη αναμόρφωση προς τα πάνω της ανάπτυξης του γ΄ τριμήνου, σε συνδυασμό με το πάντα παραγωγικό λόγω εορτών δ΄ τρίμηνο της χρονιάς, αναμένεται να καθορίσει την πλήρη ανάπτυξη του δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει κυβερνητικές παροχές. Ένα ή ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές η 7η Μαρτίου αποτελεί ουσιαστικό ορόσημο κυρίως για την κυβέρνηση, που προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, αλλά και για την αντιπολίτευση που είναι δεδομένο ότι θα υπερθεματίσει. Κι όλα αυτά διότι -όπως είναι γνωστό- τους Έλληνες ψηφοφόρους κινητοποιούν περισσότερο οι υποσχέσεις και όσα τους τάζουν, παρά η πραγματικότητα και όσα ήδη έχουν εισπράξει. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η εμπειρία της μεταπολίτευσης. Υπάρχει περίπτωση, βέβαια, οι απανωτές κρίσεις και μεγάλες δυσκολίες να τους έχουν προσγειώσει στον πλανήτη πραγματικότητα, αλλά λίγοι θα πόνταραν σε αυτό το σενάριο.