Skip to main content

Όλες οι τέχνες και μεγάλα ονόματα πρωταγωνιστούν στα 58α Δημήτρια

Μεγάλες παραγωγές από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα των Δημητρίων

Με θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά και κινηματογράφο θα γεμίσουν το επόμενο διάστημα χώροι πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν για 58η χρονιά τα Δημήτρια, ένα πολιτιστικό γεγονός - θεσμός, που αγγίζει όλες τις τέχνες.  

Μεγάλες παραγωγές από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα των Δημητρίων, που καλεί τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν και να το συναντήσουν.  

Image

«Πιστεύω ότι και φέτος θα αφήσει ένα σημαντικό στίγμα στο χώρο της τέχνης και χαίρομαι που ο μακραίωνος θεσμός των Δημητρίων εξελίσσεται σταθερά και δυναμικά και αποτελεί έναν σταθμό στο ετήσιο πρόγραμμα πολιτισμού της πόλης μας», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε νωρίτερα για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος των 58ων Δημητρίων. 

«Από το 2019 που αναλάβαμε, αποφασίσαμε να κάνουμε μία στροφή: Ένα πρόγραμμα πιο μικρό, με λιγότερες παραγωγές, ποιοτικές, από όλο το φάσμα των τεχνών, παραγωγές όμως με αυξανόμενη αναγνώριση και δημοφιλία, για την προώθηση του Φεστιβάλ των Δημητρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο», επισήμανε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη. 

Ο Τόμας Οστερμάιερ σκηνοθετεί Φασμπίντερ και ο Νικόλα Πιοβάνι διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η αυλαία ανοίγει με θέατρο και την παράσταση «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» του Rainer Werner Fassbinder σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeir, αποκαλύπτοντας το υψηλό επίπεδο των φετινών επιλογών. Την παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων έκανε ο Άλκης Σακελλαρίου, ο οποίος δήλωσε ότι όταν ανέλαβε τη θέση του συντονιστή του καλλιτεχνικού προγράμματος, λόγω και της συγκυρίας της Covid-19, ήταν «μουδιασμένος», μαζεμένος και συνεσταλμένος. «Χρόνο με το χρόνο όμως αγάπησα αυτό το πόστο και τους συνεργάτες μου, με τους οποίους δημιουργήσαμε ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες τροφοδοτούν την έμπνευση για να γίνουν αυτά τα προγράμματα», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ηθοποιός. Οι υπόλοιπες θεατρικές παραστάσεις είναι το «The loser» από το Yogoslav Drama Theatre, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Bernhard, το «Garamond 12» της Μαρίας Δρίμη από το θέατρο Πορεία, το «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου από την ομάδα GAFF και οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη από την ομάδα 4frontal. 

Image

Δύο παραστάσεις χορού εντάσσονται στο πρόγραμμα των Φετινών Δημητρίων. Η πρώτη χρονικά είναι το «Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με την Διευθύντρια της Σχολής Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Κορωναίου «έχει έναν εντελώς δικό του και μοναδικό τρόπο χορογραφίας που βασίζεται πολύ στην αέναη κίνηση, το ρυθμό, τον παλμό και την επανάληψη». Ακολουθεί το «Inventions» που έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την ομάδα Mal Pelo που ιδρύθηκε το 1989 στη Βαρκελώνη. «Είναι μία μουσική παράσταση, που περιλαμβάνει ζωντανή κλασική μουσική του Μπαχ επί σκηνής, χορό και λόγο», πρόσθεσε η κ. Κορωναίου. 

Στις τρεις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του MOMus και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, αναφέρθηκε η αν. γενική διευθύντρια του MOMus Μαρία Τσαντσάνογλου. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση στο έργο του Γιάννη Γαΐτη, την ...προκλητική έκθεση «Γυμνά» του φωτογράφου Man Ray και την έκθεση «Φύση -Κραυγές και ψίθυροι ΙΙ», που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή αντίστοιχα.  

Το μουσικό μέρος των Δημητρίων περιλαμβάνει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης που διευθύνει ο διάσημος συνθέτης Nicola Piovani, ηλεκτρονικής μουσικής από τους Momery, Felyx & Vajohn, σύγχρονης μουσικής από το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, ενώ την τελετή λήξης έχει αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα συμπράξει με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος συνεργασίας των δύο χωρών. «Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας για το οποίο είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Θέλουμε να επενδύσουμε πάνω στη γειτνίαση αυτών των δύο Βαλκανικών μητροπόλεων. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει στηριχθεί πάρα πολύ από τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και Βουλγαρίας», υπογράμμισε ο Διευθυντής της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.


Τέλος, ταινίες μικρού μήκους θα προβάλλονται για ένα τριήμερο στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στη διαδικτυακή του πλατφόρμα.

Tο αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων των 58ων Δημητρίων είναι αναρτημένο στο e-dimitria.gr.