Skip to main content

Ολλανδία: Απαγορεύει τα κρουαζιερόπλοια για να περιορίσει τους επισκέπτες και τη ρύπανση

Το Άμστερνταμ έχει γίνει θύμα της δικής του δημοτικότητας, προσελκύοντας 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κάποιους που έλκονται από τη φήμη της πόλης για πάρτι.

Το συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια από το κέντρο της πόλης καθώς η ολλανδική πρωτεύουσα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών και να περιορίσει έτσι τη ρύπανση.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο κεντρικός τερματικός σταθμός κρουαζιέρας στον ποταμό IJ, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ, θα κλείσει. Είναι το τελευταίο μέτρο για την πάταξη του μαζικού τουρισμού στην πόλη.

Τα κρουαζιερόπλοια έχουν γίνει σύμβολο του προβλήματος, καθώς περισσότερα από 100 ελλιμενίζονται στην πρωτεύουσα κάθε χρόνο. Το συμβούλιο προσπαθεί να καθαρίσει την πόλη, απαγορεύοντας το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους της περιοχής με τα κόκκινα φανάρια. Τον Μάρτιο η πόλη ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία καλώντας τους νεαρούς Βρετανούς να το σκεφτούν αν θα κάνουν τα μπάτσελορ πάρτι τους στο Άμστερνταμ να μείνουν μακριά.

Το Άμστερνταμ έχει γίνει θύμα της δικής του δημοτικότητας, προσελκύοντας 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, κάποιους που έλκονται από τη φήμη της πόλης για πάρτι.

«Τα κρουαζιερόπλοια στο κέντρο της πόλης δεν ταιριάζουν με την απόφαση του Άμστερνταμ να μειώσει τον αριθμό των τουριστών», είπε η Ιλάνα Ρούντερκερκ του φιλελεύθερου κόμματος D66, που διευθύνει την πόλη μαζί με το Εργατικό Κόμμα και τους περιβαλλοντολόγους.

Η κυρία Rooderkerk συνέκρινε πρόσφατα τους τουρίστες κρουαζιέρας με ένα είδος «μάστιγας ακρίδων» που κατεβαίνουν ταυτόχρονα στην πόλη.
 Ο δήμαρχος Femke Halsema παραπονέθηκε πέρυσι ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας κατέβηκαν στην πόλη για μερικές ώρες, έφαγαν σε διεθνείς αλυσίδες και δεν είχαν χρόνο να επισκεφτούν ένα μουσείο/

Ο άλλος βασικός λόγος για την κατάργηση των κρουαζιερόπλοιων είναι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Άμστερνταμ. Μια μελέτη του 2021 σε ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο διαπίστωσε ότι είχε παραγάγει τα ίδια επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) σε μια μέρα με 30.000 φορτηγά.

Άλλες θέσεις ελλιμενισμού μακριά από το κέντρο της πόλης εξετάζονται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το Άμστερνταμ ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της νυχτερινής κουλτούρας για τους νέους. Στόχος της διοίκησης της πόλης είναι να βρει τοποθεσίες νυχτερινών κέντρων, όπως σήραγγες και γκαράζ για να αναπτύξει το ταλέντο των «δημιουργικών νέων που θέλουν να οργανώσουν κάτι τη νύχτα».

Φωτογραφία αρχείου