Skip to main content

Ολλανδία, η πρώτη

Με γκολ του Γουέσλεϊ Σνάιντερ η Ολλανδία επικράτησε και της Ιαπωνίας (1-0) και σε συνδυασμό με το 2-1 της Δανίας επί του Καμερούν έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση της στους «16» του Μου
Φαίνεται πως στις Ολλανδία και Ιαπωνία δεν άρεσε το θέαμα των δύο προηγούμενων ημερών και αποφάσισαν να γυρίσουν στις «σούπες» με τους δύο τερματοφύλακες να περνάνε ένα ξέγνοιαστο 45 λεπτό.

Η Ολλανδία προσπάθησε από την αρχή να πάρει την κατοχή της μπάλας και το κατάφερε, αλλά οι Ιάπωνες έκαναν πολύ καλά αυτό που ξέρουν να κάνουν. Να τρέχουν συνεχώς και με συνεχόμενο πρέσινγκ να κλείνουν όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Καβασίμα.

Πρωταρχικός στόχος του Τακέσι Οκάντα ήταν να κλείσει καλά τον ιθύνων νου των «οράνιε» Γουέσλεϊ Σνάιντερ και τα κατάφερε. Ο άσος της Ίντερ ήταν καλά μπλοκαρισμένος με συνέπεια να μην μπορεί με τις μπαλιές του να βοηθήσει την ομάδα του.

Έτσι, οι μοναδικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο ήρθαν από στημένες φάσεις με το φάουλ του Σνάιντερ στο 9΄ το οποίο κατέληξε λίγο άουτ. Μετά το 35΄ η Ιαπωνία ανέβηκε ελέω και της πίεσης που άσκησε, και δημιούργησε μία δύο προϋποθέσεις για ευκαιρίες χωρίς πάντως κάτι το σπουδαίο.

Δώρο του Καβασίμα

Στην επανάληψη η εικόνα δεν άλλαξε. Η Ολλανδία είχε την κατοχή της μπάλας και προσπάθησε να γίνει απειλητική αλλά η κεφαλιά του Φαν Πέρσι κατέληξε άουτ. Τελικά, αφού η ίδια η Ολλανδία δεν μπορούσε να φτάσει στο γκολ αποφάσισε η ίδια η Ιαπωνία να βοηθήσει. Ήταν το 53ο λεπτό όταν ο Σνάιντερ έκανε το μακρινό σουτ, και ο Καβασίμα δεν έκανε σωστό υπολογισμό με συνέπεια να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όπως ήταν φυσικό η εικόνα του αγώνα άλλαξε.

Ανέβηκε η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία βγήκε από το καβούκι της και τώρα έπρεπε να δημιουργήσει για να φτάσει στην ισοφάριση. Ο Οκούμπο προσπάθησε να γίνει απειλητικός αλλά τα σουτ που έκανε δεν βρήκαν στόχο.

Μετά το 70΄ οι «οράνιε» αποφάσισαν να κοντρολάρουν τον ρυθμό βλέποντας ότι η Ιαπωνία προσπαθεί να πιέσει για την ισοφάριση και θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει το παιχνίδι αν ο Αφελάι (86΄-88΄) σε δύο περιπτώσεις είχε νικήσει σε τετ α τετ τον Καβασίμα. Έτσι, παραλίγο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα να έρθει η τιμωρία με τον Οκαζάκι, αλλά το σουτ του επιθετικού της Σιμιζου από πλεονεκτική θέση κατέληξε άουτ.

Καμερούν-Δανία 1-2

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Ετό, η Δανία πέτυχε την μεγάλη ανατροπή επικρατώντας του Καμερούν με 2-1 (Μπέντνερ, Ρόμενταλ) και θα τα δώσει όλα για νίκη επί της Ιαπωνίας προκειμένου να προκριθεί στην επόμενη φάση. Αποκλείστηκαν και τυπικά οι Αφρικανοί.

Δύο γκολ και καλές ευκαιρίες στο πρώτο

Τόσο το Καμερούν, όσο και η Δανία προσέφεραν ένα εξαιρετικό θέαμα στο πρώτο μέρος. Οι Αφρικανού με τους Ευρωπαίους πέτυχαν από ένα γκολ, ενώ έχασαν ευκαιρίες για περισσότερα, σε ένα ημίχρονο που τα «αδάμαστα λιοντάρια» είχαν τον έλεγχο, αλλά οι Δανοί ήταν πάντα επικίνδυνοι. Το ημίχρονο αυτό με δεδομένο το τραγικό συνολικά θέαμα στην πλειονότητα των αναμετρήσεων του Μουντιάλ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Με μπροστάρη τον Ρόμενταλ

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, αλλά και πάλι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες μπροστά στις δύο εστίες. Η Δανία κατάφερε να πετύχει το γκολ με τον Ρόμενταλ και να πάρει μια σπουδαία νίκη, που την φέρνει και πάλι στο κυνήγι της πρόκρισης.

Τον έβαλε επιθετικό τον Ετό

Στο πρώτο ματς του Καμερούν είχαμε αναφέρει πως κανείς εκτός από τον Λε Γκουέν δεν κατάλαβε γιατί ο Ετό αγωνίστηκε ως δεξιός εξτρέμ, στερώντας από την ομάδα του μια επιθετική λύση. Τουλάχιστον κόντρα στους Δανούς ο Γάλλος προπονητής έκανε το αυτονόητο και έβαλε τον ποδοσφαιριστή της Ίντερ στην επίθεση έχοντας δίπλα του τον Γουεμπό. Ο αρχηγός έδειξε με την εμφάνισή του πως πρέπει να παίζει φουνταριστός, καθώς εκτός του γκολ που πέτυχε ήταν συνεχής πηγή κινδύνου.

Σκοράρει και τραυματίας ο Μπέντνερ

Στην Δανία το πρόβλημα είχε να κάνει με το αν τελικά ο Μπέντνερ μπορέσει να αγωνιστεί. Ο στράικερ της Άρσεναλ έστω και την τελευταία στιγμή κατάφερε να δώσει το παρών, κάνοντας μάλιστα αυτό που ξέρει να κάνει όσο λίγοι. Να στείλει δηλαδή την μπάλα στα δίχτυα. 

Δυνατό ξεκίνημα και από τους δύο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο μέρος και ειδικά στο ξεκίνημά του και οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο θέλοντας να πάρουν από νωρίς το προβάδισμα. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έφτασαν πρώτοι κοντά στο γκολ, αλλά ο Ρόμενταλ στο 7΄ μετά από κάθετη πάσα του Πόουλσεν δεν κατάφερε να σκοράρει με το σουτ του να βγαίνει λίγο άουτ.

Τεράστια γκάφα και ο Ετό δεν συγχωρεί

Ένα από τα δεδομένα του φετινού Μουντιάλ είναι τα τραγικά αμυντικά λάθη, καθώς τα περισσότερα γκολ που έχουν μπει, είναι από απίστευτες γκάφες. Με μία ακόμα άνοιξε και το σκορ στον αγώνα του Καμερούν με την Δανία. Συγκεκριμένα στο 10΄ ο Κάιερ πάσαρε στον Εμανά, ο οποίος γύρισε στον Ετό. Ο επιθετικός της Ίντερ χωρίς να χάσει χρόνο πλάσαρε εύστοχα ανοίγοντας το σκορ για τους Αφρικανούς. Τρία λεπτά αργότερα ο Εμανά με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Σουλεϊμανού.

Μίλησε ο Μπέντνερ

Από το σημείο εκείνο η Δανία ανέλαβε τα ηνία με το Καμερούν να κλείνεται πίσω. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι έφτασαν στο 21΄ κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Σουλεϊμανού έδιωξε με τα πόδια την προβολή του Τόμασον. Η ισοφάριση τελικά ήρθε στο 33΄ με τον Μπέτνερ. Ο επιθετικός της Άρσεναλ εκμεταλλεύτηκε την σέντρα του Ρόμενταλ και με προβολή έκανε το 1-1.

Από μία κλασική ευκαιρία

Μπορεί συνολικά το πρώτο μέρος να μην είχε τις πολλές φάσεις, αλλά όσες είχε ήταν σημαντικές. Μετά μάλιστα την ισοφάριση της Δανίας οι δύο ομάδες έφτασαν μια ανάσα από το 2-1. Αρχικά στο 41΄ ο εντυπωσιακός Ρόμενταλ πάσαρε στον Τόμασον, αλλά το σουτ του ποδοσφαιριστής της Δανίας έδιωξε με προβολή ο Ενκούλου. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ετό με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι κλείνοντας με μία ακόμα καλή στιγμή το πρώτο ημίχρονο. 

Ολική ανατροπή από Δανία

Στο δεύτερο μέρος ναι μεν ο ρυθμός έπεσε, αλλά και πάλι οι δύο ομάδες αν και δεν το έκαναν πολλές φορές, έχασαν σημαντικές ευκαιρίες. Οι Καμερουνέζοι από το 46΄ έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά ο Σόρενσεν έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ την κεφαλιά του Μπιά. Οι Αφρικανοί συνέχισαν να πιέζουν και δύο λεπτά αργότερα ανάγκασαν τον Άγκερ να διώξει την τελευταία στιγμή προτού ο Εκοτό γίνει επικίνδυνος. Μπορεί οι δύο πρώτες καλές στιγμές να ήταν για το Καμερούν, ωστόσο η τρίτη του δευτέρου μέρους ήταν για τους Δανούς και ήταν και φαρμακερή. Συγκεκριμένα στο 62΄ ο Ρόμενταλ με μία φοβερή προσπάθεια απέφυγε τον Μακούν και με αριστερό πλασέ έκανε το 2-1, ανατρέποντας το σκηνικό.

Πάνω κάτω η μπάλα και μεγάλες ευκαιρίες

Μετά το 1-2, ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε κατακόρυφα. Οι Δανοί προσπάθησαν να φτάσουν σε ένα ακόμα γκολ και στο 71΄ έχασαν με τον Τόμασον σημαντική ευκαιρία για να τα καταφέρουν, καθώς ο Σουλεϊμανού απέκρουσε σωτήρια το σουτ του κορυφαίου του αγώνα. Έξι λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σόρενσεν να δείξει το πόσο καλός τερματοφύλακας είναι. Ο παίκτης της Στόουκ βγήκε νικητής στο τετ α τετ του με τον Εμανά διώχνοντας επίσης σωτήρια.

Αυστραλία-Γκάνα 1-1

Την ευκαιρία να βρεθεί με το ένα πόδι στους «16» έχασε η Γκάνα. Οι Αφρικανοί έμειναν στο 1-1 με την Αυστραλία, που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 24΄.

Η τέταρτη κόκκινη

Το κόκκινο είναι το χρώμα του 4ου ομίλου του μουντιάλ καθώς η αναμέτρηση της Αυστραλίας με την Γκάνα ήταν η 4η στις τέσσερις που έχουν κόκκινη κάρτα. Τα Καγκουρό ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ στο 11΄. Ο Μπρεσιάνο εκτέλεσε φάουλ, ο Κίνγκσον δεν κατάφερε να αποκρούσει την μπάλα και αυτή στρώθηκε στον Χόλμαν, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα των Αφρικανών γράφοντας το 1-0.

Η ομάδα του Ράγεβατς ωστόσο, κατάφερε να ισοφάρισει στο 25΄ με πέναλτι. Ο Κιούελ απέκρουσε την μπάλα από το σουτ του Μενσά στη γραμμή της εστίας της Αυστραλίας χρησιμοποιώντας το χέρι του, με αποτέλεσμα ο Ρομπέρτο Ροζέτι, να αποβάλει τον άσο της Γαλατασαράι και να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών, την οποία μετέτρεψε σε γκολ ο Γκιάν, στο 100ο παιχνίδι αφρικανικής ομάδας σε τελική φάση μουντιάλ.

Ο,τι έγινε-έγινε στο πρώτο μέρος

Μέχρι την ανάπαυλα η Γκάνα έχασε άλλες δύο ευκαιρίες για γκολ, στο 27΄ με τον Ταγκόε, το σουτ του οποίου έστειλε την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σβάρτσερ, και στο 43΄, με τον Αυστραλό τερματοφύλακα να διώχνει σε κόρνερ το σουτ του Αγιού. Στην επανάληψη, οι Αυστραλοί έχασαν δύο σπουδαίες ευκαιρίες, με τον Τσίπερφιλντ να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 66΄, και τον Κίνγκσον να αποκρούει τα σουτ των Γουίλκσιρ και Κένεντι σε διπλή ευκαιρία στο 72΄. Στο 90΄ οι Γκανέζοι, που δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να βγουν μαζικά μπροστά και διεκδικήσουν τη νίκη, μπορούσαν να πάρουν τους βαθμούς, αλλά η κεφαλιά του Τζόναθαν Μενσά από το φάουλ του Μουντάρι έφυγε άουτ, ενώ στις καθυστερήσεις ο Σβάρτσερ απέκρουσε σε κόρνερ το σουτ του Οβούσου-Αμπέγιε.