Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Μπουγάτσου για τη Siemens

Με αναφορές γύρω από τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» κατά τη διάρκεια υπογραφής «λεόντειων» υπέρ των συμφερόντων της Siemens συμβάσεων με επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου ολοκληρώθηκε η ε
Με αναφορές γύρω από τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» κατά τη διάρκεια υπογραφής «λεόντειων» υπέρ των συμφερόντων της Siemens συμβάσεων με επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η εξέταση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι δέκα ημέρες μετά το κλείσιμο της Βουλής στις 9 Μαΐου 2009, ο ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου γνωστοποίησε πως θα αποστείλει στη Βουλή δικογραφία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρίστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη για την προγραμματική συμφωνία της Siemens με τον ΟΣΕ για τον προαστιακό, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η κα Μπουγάτσου σημείωσε ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν με τη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας C 4I και ενώ ήταν γνωστή η ζημιά που είχε προκληθεί στο Δημόσιο και ο πρώτος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε υπογράψει μνημόνιο παραλαβής με επιφύλαξη, το Νοέμβριο του 2008 η κυβέρνηση παρέλαβε τελικώς το έργο και επέστρεψε τις εγγυητικές επιστολές, δηλώνοντας μάλιστα ότι το έργο είχε επουσιώδη ελαττώματα και μόνο, άρα χωρίς πλέον δυνατότητα έγερσης αξιώσεων.

Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη ότι το 2004 η Siemens έστειλε με έξι εμβάσματα 3,7 εκατ. ευρώ μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες σε είκοσι αποδέκτες, κυρίως επιχειρηματίες και διαφημιστές, οι οποίοι τα έδωσαν σε μετρητά στον Μ. Χριστοφοράκο.

Η μάρτυς επανέλαβε ότι το σήμα των βρετανικών αρχών που ανέφερε για διακίνηση τεράστιων ποσών του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens ΑΕ Χρήστου Καραβέλα σε βρετανικές τράπεζες, κάτι που θα έπρεπε να υποψιάσει για καλά προετοιμασμένη φυγή από τη χώρα, ήταν στα χέρια του ανακριτή ήδη από το τέλος του Δεκεμβρίου 2008.

Επόμενος μάρτυρας που θα κληθεί από την εξεταστική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη θα είναι ο δικηγόρος Ιωάννης Ματζουράνης, συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου Γιώργου Σκαρπέλη, πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ που κατηγορείται ότι πήρε 7,5 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία».