Skip to main content

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κύπρο: Απειλήθηκαν χωριά στη Λεμεσό - Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair

Η πυρκαγιά έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις και χρειάστηκε να εκκενωθούν χωριά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κύπρο προκειμένου να καταστείλουν το πύρινο μέτωπο που σαρώνει την ορεινή Λεμεσό από το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, βρίσκεται σε ύφεση.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι η πυρκαγιά χωρίστηκε σε τομείς σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών. «Κατά τη διάρκεια της νύκτας», σημείωσε, «οι επίγειες δυνάμεις εργάζονταν με δημιουργία εγκαταστάσεων σωλήνων νερού για κατασβέσεις σε απρόσιτες περιοχές μετά από διάνοιξη οδών με καδενοφόρα οχήματα.

Μεταξύ Φασούλας και Αψιού υπάρχει ενεργό μέτωπο στο οποίο εργάζονται εντατικά δυνάμεις πυρόσβεσης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινάμε με εναέρια μέσα για κατασβέσεις ενεργών εστιών και οριοθέτησεις.

Η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των κοινοτήτων Κορφής, Άλασσας και Απαισιάς συνέχισε να βρίσκεται εκτός ελέγχου το βράδυ της Κυριακής. Στην περιοχή επικρατούσε άπνοια, ενώ οι καπνοί έφτασαν μέχρι την πόλη της Λεμεσού.

Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα στέλνει εντός της ημέρας στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου.

Οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στο Δάσος Κακομάλλη. 

Ισχυροί άνεμοι και σήμερα στην περιοχή

Όπως ανέφερε η κυπριακή Αστυνομία σε πρωινή ενημέρωση, οι δρόμοι στην επαρχία Λεμεσού (Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού), οι οποίοι ήταν κλειστοί λόγω πυρκαγιάς, έχουν τώρα ανοίξει.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη κατασβεστεί και στην περιοχή επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί που διακινούνται στην περιοχή καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Σύμφωνα με το SigmaLive, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί αρχικά ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και τοπικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ.