Skip to main content

Ομφάκιο: Το βραβευμένο ελαιόλαδο από τους πρόποδες του όρους Μενοικίου

Ένα ζευγάρι από τη Μικρόπολη Δράμας δημιούργησε το Ομφάκιο, θέλοντας να μοιραστεί με τους καταναλωτές ένα αγνό ελαιόλαδο στο οικογενειακό τραπέζι

Επιθυμία τους είναι η παραγωγή ενός υψηλών αξιώσεων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που να μπορούν πρώτοι οι ίδιοι να γεύονται στο τραπέζι τους προτού το «μοιραστούν» με τους καταναλωτές. Στους πρόποδες του όρους Mενοικίου, βορειοδυτικά του νομού της Δράμας, όπου βρίσκονται οι ελαιώνες τους, ο Γιώργος Αθανασιάδης και η Βασιλική Μητούση δημιουργούν το Ομφάκιο, ένα αγουρέλαιο που προέρχεται από συνδυασμό διαφόρων ποικιλιών ελιών, δεν είναι χημικά φιλτραρισμένο και έτσι δεν χάνει τη χαρακτηριστική του γεύση και το φυσικό του χρώμα, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, η καλλιέργεια των ελαιώνων –που αποτελούνται από 1.000 δέντρα σε 35 στρέμματα- είναι βιολογική, με τη σχετική πιστοποίηση μάλιστα να αναμένεται στο επόμενο διάστημα.

Σε λίγα μόλις χρόνια το Ομφάκιο κατάφερε να διακριθεί σε γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο London International Olive Oil Competition και ο Athena International Olive Oil Competition, ενώ πριν από μερικές ημέρες βραβεύθηκε ως Μακεδονικό Προϊόν από την Gourmet Exhibition.

Το Ομφάκιο, που σημαίνει αγουρέλαιο στα αρχαία ελληνικά, κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία, ενώ για την ώρα έχει παρουσία σε καταστήματα μόνο της Θάσου. Το ζευγάρι πάντως ενδιαφέρεται τόσο για νέες αγορές εκτός συνόρων όσο και για περαιτέρω επέκταση –εφόσον του το επιτρέψει η παραγωγή- και στην εγχώρια αγορά. Σήμερα διαθέτει πέντε κωδικούς, ενώ σχεδιάζει να πειραματιστεί και με νέους, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο με βότανα. Όνειρο δε του ζευγαριού είναι τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του ελαιοτριβείο.

Η επιστροφή από τη Γερμανία στη Μικρόπολη Δράμας

Ο Γιώργος Αθανασιάδης και η Βασιλική Μητούση, αμφότεροι με καταγωγή από τη Μικρόπολη Δράμας, ζούσαν για χρόνια στη Γερμανία, αποφάσισαν όμως το 2009 να επιστρέψουν στον τόπο τους, θέλοντας να ζήσουν με τα παιδιά τους μέσα στη φύση. Με την επιστροφή τους δημιούργησαν ένα παντοπωλείο στο χωριό, όμως δεν περιορίσθηκαν σε αυτό, αφού οι δημιουργικές τους ανησυχίες αναζητούσαν διέξοδο. Κάπως έτσι, τα ελαιόδεντρα που προ 40ετίας είχε φυτεύσει ο παππούς της Βασιλικής –τα οποία ήταν και τα πρώτα στην περιοχή- και στη συνέχεια αύξησε ο πατέρας της έγιναν το έναυσμα για την ενασχόληση του ζευγαριού με την ελαιοπαραγωγή και τη δημιουργία του Ομφάκιου. Όταν είχαν μπει τα πρώτα ελαιόδεντρα προ 40 ετών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ευδοκιμούσαν σε εκείνη την περιοχή, που ήταν γνωστή κυρίως για την καλλιέργεια καπνού. Μετά τους πρώτους πειραματισμούς όμως, η έκπληξη ήταν μεγάλη, αφού όχι μόνο καρποφόρησαν οι ελαιώνες, αλλά και το λάδι που παρήγαγαν ήταν εξαιρετικό και μοναδικό στη γεύση, όπως εξηγεί ο Γιώργος Αθανασιάδης.

Θέλοντας να διευρύνει τον οικογενειακό ελαιώνα το ζευγάρι προχώρησε και σε νέες φυτεύσεις, αρχίζοντας παράλληλα να μελετά το αντικείμενο της ελαιοκομίας, παρακολούθησε σεμινάρια, πειραματίστηκε, έκανε δοκιμές και έβγαλε το πρώτο του ελαιόλαδο στην αγορά το 2010.

«Οι ελαιώνες καλλιεργούνται από την οικογένεια μας με αγάπη, υπομονή και φροντίδα. Η συλλογή της ελιάς γίνεται με τα χέρια, έτσι ώστε ο καρπός να μη πληγώνεται και να μην ταλαιπωρούνται τα δέντρα. Αφού μαζευτούν οι ελιές, φροντίζουμε η επεξεργασία να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να διαφυλάξουμε τα πολύτιμα συστατικά» λέει ο Γιώργος Αθανασιάδης, που εξηγεί πως το Ομφάκιο είναι ακριβώς το ίδιο ελαιόλαδο που σερβίρουν και στο δικό τους οικογενειακό τραπέζι, ένα ελαιόλαδο με φρουτώδη, πικάντικη γεύση και αρωματικές νότες, που θέλεις να ξαναδοκιμάσεις.