Skip to main content

Όμιλος «ομπρέλα» από τους «μικρούς» του λιανεμπορίου

Ποιοι πρωτοστατούν στο εγχείρημα για την ανάδειξη του «νέου παίκτη», που θα έχει δυναμικό σχεδόν 1.900 καταστήματα, πάνω από 600 εκ. ευρώ τζίρο και περί τους 10.000 εργαζόμενους.
Συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να προχωρούν σε μαζικές προμήθειες και να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος τις τιμές των προϊόντων στο επίπεδο χονδρικής, αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, με καλύτερους όρους τις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, δρομολογούν οι μικροί «παίκτες» του εγχώριου λιανεμπορίου.

Στο εγχείρημα πρωτοστατούν ο όμιλος ανεξάρτητων σούπερ μάρκετ της «Ελληνική Διατροφή – Coop AE», η λιανεμπορική αλυσίδα «Άριστα» κι η εταιρεία διανομών «ΒΗΤΑ – ΠΙ», θυγατρική του ομίλου της «Ελγέκα».

Οι βάσεις για να μορφοποιηθεί ο «νέος παίκτης» στην αγορά, που θα έχει δυναμικό με πάνω από 1.900 καταστήματα, 600 εκ. ευρώ τζίρο και περί τους 10.000 εργαζόμενους,  τέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις πρωταγωνιστές ανακοίνωσαν και επίσημα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν προ ημερών, το οποίο προβλέπει ρήτρα μη αποχώρησης από το σχήμα πριν παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία της «γέννησής» του. Η συγκεκριμένη δέσμευση, να σημειωθεί, ισχύει και για οποιαδήποτε άλλο λιανεμπορικό δίκτυο θελήσει να εισέλθει στο μέλλον στους κόλπους του νέου ομίλου.

Σε πρακτικό επίπεδο η κίνηση που δρομολογήθηκε σημαίνει ότι τα 1.350 συνεργαζόμενα καταστήματα της «Ελληνική Διατροφή – Coop AE» και τα 543 σημεία πώλησης, ιδιόκτητα και με δικαιόχρηση, της «Άριστα», θα πραγματοποιούν κοινές παραγγελίες προμηθειών. Κάτι που θα επιτρέψει να επιτυγχάνουν υψηλότερες εκπτώσεις και καλύτερους όρους πληρωμής σε αγορές χονδρικής, από ό,τι αν το επιχειρούσαν κατά μόνας. Ανάλογο παράδειγμα που λειτουργεί στην αγορά, αποτελεί ο όμιλος ΕΛΟΜΑΣ.

«Στόχος είναι να αλλάξουν οι συνθήκες λειτουργίας για το μικρό και το μεσαίο σούπερ – μάρκετ, χωρίς εκβιασμούς για τους ιδιοκτήτες τους και ισοπεδωτικές λογικές», είπε στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης ο κ. Λ. Καρίγιαννης διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνική Διατροφή–Coop AE», τονίζοντας  ότι απαιτείται ισορροπία και όχι υπέρμετρη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες αλυσίδες. Προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν εκλείψουν τα μικρά σημεία πώλησης θα έχουν αυτόματα πρόβλημα κι οι μικρομεσαίοι προμηθευτές, οι οποίοι θα έχουν ελάχιστη διαπραγματευτική ισχύ, έναντι των μεγάλων αλυσίδων της αγοράς.

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από την πανελλαδική διανομή της «ΒΗΤΑ-ΠΙ» (που είναι ενταγμένη από τον περασμένο Ιούλιο στον όμιλο Ελγέκα) αλλά και από τις 4-5 κεντρικές αποθήκες της Ελληνικής Διανομής σε όλη τη χώρα. Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΒΗΤΑ-ΠΙ», κ. Ι. Πηλίδης, η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από δίμηνες διαπραγματεύσεις και προβλέπει τη σύσταση ενός ομίλου αγορών με ισχυρές καταστατικές δεσμεύσεις μεταξύ των ιδρυτικών μελών του.