Skip to main content

Ομόφυλα ζευγάρια: Σχεδόν μοιράστηκαν οι 74 βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας στην ψηφοφορία

Πώς ψήφισαν οι Βορειοελλαδίτες βουλευτές στο νομοσχέδιο - Τι έκαναν οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων που στήριξαν το νομοσχέδιο - Οι νέοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης στο ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και η συγκίνηση Ζέρβα

-Πώς ψήφισε η Βόρεια Ελλάδα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Προφανώς, οι περισσότεροι εκ των συνολικά 74 βουλευτών όλων των κομμάτων, από τις 17 εκλογικές περιφέρειες σε 16 νομούς, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Λίγοι εκείνοι που είπαν ξεκάθαρα "όχι". Συνολικά εννέα από τα κόμματα που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας), εκ των οποίων οι τρεις από τη Θεσσαλονίκη. Με δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές τεσσάρων κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη) είναι απέναντι στο νομοσχέδιο, πρέπει να προστεθούν άλλοι 12 Βορειοελλαδίτες βουλευτές κατά του νομοσχεδίου. Στις αποχές μετρήσαμε επίσης 12 Βορειοελλαδίτες βουλευτές και έναν που ψήφισε "παρών". Άρα συνολικά υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 40 βουλευτές από ένα σύνολο 74. Ουσιαστικά σχεδόν οι μισοί βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας (54%) τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αυτή είναι η συνολική εικόνα της στάσης που τήρησαν οι βουλευτές της περιοχής. Μισό μισό... Αφήνει κάποιον ικανοποιημένο;

-Να δούμε όμως ποιοι δεν υπερψήφισαν από τα τέσσερα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου στη Βόρεια Ελλάδα. Οχτώ από τους είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τους: Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας) Κώστας Γκιουλέκας (Α' Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β' Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Ιωάννης Πασχαλίδης (Καβάλας) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης). Επίσης, απείχαν άλλοι επτά από τους 31 της ΝΔ που επέλεξαν την αποχή. Πρόκειται για τους: Λάκης Βασιλειάδης (Πέλλας), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Σταύρος Κελέτσης (Έβρου), Δημήτρης Κούβελας (Α' Θεσσαλονίκης), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας) και Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας). Απουσίαζαν από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τρεις βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, ο Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής) και ο Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας). Και από τη Νέα Αριστερά απόντες ήταν δυο βουλευτές, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) και ο Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπης). Όσον αφορά στους ανεξάρτητους, οι δύο της Θεσσαλονίκης, που είχαν εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας και είναι μητέρα και γιος, ψήφισαν η μεν μητέρα Αρετή Παπαϊωάννου (Β' Θεσσαλονίκης) "όχι" και ο δε γιος Μιχάλης Χουρδάκης (Α' Θεσσαλονίκης) "παρών".

-Τέσσερις στους έξι νέους δημάρχους της Θεσσαλονίκης εκλέχθηκαν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ. Οι δύο άλλοι (Νίκη Ανδρεάδου δήμαρχος Λαγκαδά και Θοδωρής Τζέκος δήμαρχος Θερμαϊκού) δεν ήταν υποψήφιοι. Οι τέσσερις νέοι δήμαρχοι, που θα συμμετέχουν στο νέο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ είναι ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά και η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου. Μάλιστα, ο κ. Αλεξανδρίδης έσπασε τα κοντέρ και ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης (μετά φυσικά τον επικεφαλής Ιγνάτιο Καϊτεζίδη). Δυναμική εμφάνιση από όλους.

-Πρώτος σε ψήφους ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της ΠΕΔΚΜ στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ κι έτσι θα συμμετέχει μαζί με τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στην κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του ανώτατου συλλογικού οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος υποδέχτηκε με συγκίνηση, όπως ανέφερε, την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη θεωρεί προσωπική δικαίωση. "Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις, πως οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά την Αυτοδιοίκηση και τις προσκλήσεις της, άνθρωποι που πορευθήκαμε μαζί για πολλά χρόνια, σε αξιολογούν με βάση την πραγματικότητα που γνωρίζουν και όχι κάποιες κατασκευασμένες εκδοχές της. Φυσικά από την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι. Υπάρχει η συμμετοχή στην ομάδα των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, που κινητροδοτείται από τις ανάγκες των δήμων και των πόλεων μας, με την ανανέωση της ηγεσίας του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, στον οποίο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη θριαμβευτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές στην ΠΕΔΚΜ, αλλά και με την επικείμενη εκλογή του Λάζαρου Κυρίζογλου ως άξιου προέδρου όλων των δήμων της πατρίδας μας", ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Απολύτως ξεκάθαρος για τις επιλογές του, τόσο στη χτεσινή ψηφοφορία της ΠΕΔΚΜ, όσο και σε εκείνη της 2ας Μαρτίου για την ΚΕΔΕ.