Skip to main content

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων του ευρώ – Έρχεται νέα προσφορά

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,30% με το spread στις 118 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,72%

Ανοδικά κινήθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν κλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, γεγονός που ανέκοψε τουλάχιστον προσωρινά την καθοδική πορεία των ομολογιακών αποδόσεων που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2023. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,15% από το 1,89% που είχε αγγίξει στις 28 Δεκεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του 2023. 

Τα σημερινά μακροοικονομικά σκιαγράφουν μεικτή εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, ενώ στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου για το Νοέμβριο και οι εξαγωγές περισσότερο των προβλέψεων. 

Οι αγορές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνεται την Πέμπτη και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed. 

Την ίδια στιγμή, η προσφορά σε νέα ομόλογα στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει τα 150 δισ.ευρώ τον Ιανουάριο, γεγονός που θα προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις. 

«Ένας παράγοντας πίσω από αυτή την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων είναι το γεγονός ότι η αγορά θέλει μία καλύτερη τιμή για να απορροφήσει τη μεγάλη προσφορά σε νέες ομολογιακές εκδόσεις τον Ιανουάριο», όπως αναφέρουν αναλυτές της Barclays. 

Η τράπεζα εκτιμά ότι οι ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρωζώνη θα φθάσουν το επίπεδο ρεκόρ των 675 δισ.ευρώ το 2024, αυξημένες κατά 3,7% από τα επίπεδα των 650 δισ. ευρώ του 2023. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,30% με το spread στις 118 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,72%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ.