Skip to main content

ΟΟΣΑ: Αφύπνιση για τις χώρες της Ευρωζώνης η περίπτωση της Ιταλίας

Η περίπτωση της Ιταλίας λειτουργεί ως αφύπνιση για τις χώρες της ευρωζώνης που είχαν αμελήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Η άνοδος στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας ως αντίδραση στην πολιτική κρίση που ξεδιπλώνεται στη Ρώμη, λειτουργεί ως αφύπνιση για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που είχαν αμελήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει το ρόλο από τις κεντρικές τράπεζες ως τους κύριους φορείς παροχής οικονομικής στήριξης, αλλά κάποιοι κινδυνεύουν να προκαλέσουν "υπερθέρμανση” των οικονομιών τους, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια.

Ο ΟΟΣΑ έκανε μικρές αλλαγές στις προβλέψεις του από τον περασμένο Μάρτιο, παρά την απροσδόκητη εξασθένιση των οικονομιών σε Ευρώπη, Ιαπωνία και αλλού, κατά το α΄τρίμηνο.

Συνεχίζει να αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 4% αυτό το έτος και το επόμενο, επιδόσεις υψηλότερες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και αντίστοιχες με αυτές που θεωρούνταν "κανονικές” πριν από την κρίση.

Ωστόσο, μια αναβίωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα οδηγούσε σε χαμηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως, μια απειλή που ήρθε πιο κοντά λόγω της ιταλικής πολιτικής κρίσης, η οποία οδήγησε σε βίαιο selloff των ομολόγων των κυβερνήσεων των Νοτιοευρωπαϊκών χωρών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Alvaro Pereira, τόνισε πως η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση προς όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι η νομισματική ένωση πρέπει να επισπεύσει τις προσπάθειές της για να διορθώσει τις αδυναμίες της.

"Ο χρόνος περνάει αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται. Έχουμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας πριν από ένα δυνητικά μεγάλο πρόβλημα”, τόνισε ο Pereira.