Skip to main content

Οπαδική βία: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις - Τα τρία βασικά σενάρια

Το «παρών» στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, που διήρκησε δύο ώρες, έδωσε και ο διοικητής της ΕΥΠ

Δύο ώρες διήρκησε συνολικά η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης το γεγονός ότι παρών στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της βίας, μετά τα νέα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας αθλητικής διοργάνωσης. Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα οποία είχαν σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αστυνομικού, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έγιναν λίγες ημέρες πριν στον Βόλο, στην εισβολή των Κροατών χούλιγκαν στη χώρα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, καθώς και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανθρώπινες ζωές, απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.  

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος από όσα έχουν γίνει και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν μας καλεί για να πιούμε καφέ, προφανώς θα υπάρξει συμπέρασμα από τη συζήτηση», είχε πει συμμετέχων στο protothema.gr. Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Τα δύο βασικά σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, τα τρία βασικά σενάρια που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, είναι τα εξής:

1) Ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Το ζητούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

2) Διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Ακούγεται πολύ τολμηρό, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν τίποτα λέγοντας πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα είναι αυστηρές, καθώς «δεν πάει άλλο».

3) Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών

Από εκεί και πέρα, η αυτόματη συζήτηση που ανέκυψε μετά την επίθεση στου Ρέντη είναι αν υπάρχει σενάριο διακοπής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Μια άλλη συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων. «Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι», απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επικαλούμενα ακριβώς τον εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη με τον φαύλο κύκλο της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Βεβαίως, για την εν λόγω σκέψη υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα που εκφράζονται από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν στη σημερινή σύσκεψη.

Το πνεύμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. «Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε περιθώριο ανοχής», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα και της σημερινής συζήτησης και των αποφάσεων που θα ληφθούν.