Skip to main content

Οργανώνεται το graffiti σε ειδικό χώρο στο Ωραιόκαστρο

Τι σχεδιάζει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου, Μ. Αραμπατζίδου, για το art district της περιοχής και τους καλλιτέχνες του graffiti.

Μια λύση για τους θιασώτες του graffiti προτίθεται να υιοθετήσει το Ωραιόκαστρο, προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παρεμβάσεων σε ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια κτήρια, αφετέρου να δώσει χώρο έκφρασης στους καλλιτέχνες του συγκεκριμένου είδους.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου, Μαρία Αραμπατζίδου, τόνισε στη Voria.gr ότι ήδη είναι σε αναζήτηση του κατάλληλου χώρου, προκειμένου να τον διαθέσει για ελεγχόμενο graffiti στο Ωραιόκαστρο και ακολούθως να υποβάλει ολοκληρωμένη την πρότασή της στο τοπικό συμβούλιο και στον Δήμο.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο τέχνης, art district, όπως λέγεται στο εξωτερικό, προκειμένου καλλιτέχνες που ασχολούνται με το graffiti να έχουν καθένας το δικό του σημείο, όπου θα δημιουργεί και ουσιαστικά θα εκθέτει τα έργα του. Σήμερα το graffiti (προσοχή όχι η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους) συνιστά είδος τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε επαρκείς χώρους, όπου με οργανωμένο τρόπο να εκφράζονται οι καλλιτέχνες του είδους. Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζεται το graffiti όπως η αναγραφή συνθημάτων με σπρέι στους τοίχους και να δημιουργεί ζητήματα αισθητικής ρύπανσης στο δομημένο περιβάλλον ή ακόμη και βανδαλισμού. Εάν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον ειδικό χώρο, όπου κάθε καλλιτέχνης θα έχει το δικό του σημείο, τότε και ο υπόλοιπος κόσμος, που σήμερα θεωρεί το graffiti κάτι επιλήψιμο θα μπορέσει να κατανοήσει την αξία του. Ήδη είμαστε στην αναζήτηση του κατάλληλου χώρου στο Ωραιόκαστρο, ενώ κάθε καλλιτέχνης στον οποίο θα διατίθεται το δικό του σημείο, θα είναι δηλωμένος στον Δήμο», επισήμανε η κ. Αραμπατζίδου.



Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας είναι νεαρή σε ηλικία (μόλις 26 ετών) και θεωρεί ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν οι νέοι να κατανοήσουν πως υπάρχει διάθεση από την Πολιτεία ή τον Δήμο ή τις αρχές και τους φορείς για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών.