Skip to main content

Οργή και διχασμός στο Ισραήλ -Στο στόχαστρο η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Η επικύρωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, απειλεί να διαιωνίσει τον πολιτικό διχασμό

Στο Ισραήλ με μαύρα πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες και 24ωρη απεργία προκήρυξαν οι γιατροί μετά τις ολονύκτιες συμπλοκές διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Τελ Αβίβ. Η επικύρωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση Νετανιάχου, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, απειλεί να διαιωνίσει τον πολιτικό διχασμό, ενώ ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν εξεύρεση συναίνεσης μέσω πολιτικού διαλόγου.

Η κραυγή «Αίσχος» συγκλονίζει το Ισραήλ. Πλέον τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διαδήλωναν επί 6 μήνες υπέρ της ανεξαρτησίας των ισραηλινών δικαστηρίων και τώρα νιώθοντας προδομένοι από την κυβέρνηση που επικύρωσε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ξεχύθηκαν στους δρόμους.

«Ας υποστηρίξουμε όλους αυτούς οι οποίοι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι ανάμεσα στη δικτατορία και τη δημοκρατία» είπε η Σίμκα Μπρέσλερ, πολύτεκνη καθηγήτρια φυσικής και ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών .

Διαδηλωτές αιμορραγούν από τις συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. Υπάρχουν τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις.

Σε δρόμο που ετοιμάζεται να κλείσει από τους διαδηλωτές ένας οδηγός με αντίθετη άποψη πέφτει πάνω τους και τους εμβολίζει.

Το πρώτο νομοσχέδιο της δικαστικής αναθεώρησης από την κυβέρνηση Νετανιάχου επικυρώθηκε παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και του προέδρου Χέρτσογκ

«Περάσαμε το νομοσχέδιο της λογικής ώστε η εκλεγμένη κυβέρνηση να μπορεί να ασκεί την πολιτική της σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενζαμιν Νετανιάχου.

Κριτική άσκησε και ο Λευκός Οίκος.

«Είναι ατυχές ότι ψηφίστηκε(η αναθεώρηση) με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται» δήλωε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, θέτει ως χρονικό όριο επίτευξης συμφωνίας τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί πρακτικές ανυπακοής από εφέδρους που συντάσσονται με τους διαδηλωτές γιατί αυτό απειλεί την ασφάλεια της χώρας.