Skip to main content

Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές στη Φινλανδία

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα αναδείχθηκε δεύτερο με το 17,5% των ψήφων.

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών ήλθαν σχεδόν ισόπαλα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ενώ η κεντροδεξιά συμπολίτευση δοκίμασε συντριπτική ήττα, αποτέλεσμα που πολιτικοί παρατηρητές απέδωσαν στο αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της μετανάστευσης, των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.