Skip to main content

Ορυζόμυλοι Αναγέννησης-Agrotopos: 31 χρόνια… τέχνης στο ρύζι Σερρών

Βασίλης Καλαϊτζίδης και Αλέξανδρος Απιδόπουλος δημιουργούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, επενδύοντας στην ποιότητα και την καινοτομία

Ξεκίνησε πριν από 31 χρόνια από εγκαταστάσεις μόλις 300 τ.μ. στην Αναγέννηση Σερρών ως μια μικρή μονάδα επεξεργασίας ρυζιού που οραματίστηκαν δύο συγχωριανοί και φίλοι και έφτασε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιών και οσπρίων, με ένα εργοστάσιο 4.000 τ.μ. στην καρδιά των ορυζώνων στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Στρυμόνα.

Η «Ορυζόμυλοι Αναγέννησης-Agrotopos», στο τιμόνι της οποίας βρίσκονται ο Βασίλης Καλαϊτζίδης και ο Αλέξανδρος Απιδόπουλος, γιοι των ιδρυτών της εταιρείας, διαθέτει σήμερα πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων, πραγματοποιεί περί το 30% του τζίρου της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια και σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Αγγλία και η παραγωγική της δυναμικότητα φτάνει τους 10.000 τόνους ετησίως. Αναπτύσσει δε συνεχώς νέα προϊόντα, αφουγκραζόμενη τις τάσεις της αγοράς. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια έκανε την είσοδό της και στη λιανική με το brand Agrotopos, με ιδιαίτερες σειρές προϊόντων που δίνουν έμφαση στην ποιοτική διαφοροποίηση και την υψηλή διατροφική και προστιθέμενη αξία.

Βασίλης Καλαϊτζίδης

 

Η εταιρεία, προϊοντική ναυαρχίδα της οποίας είναι η Καρολίνα Σερρών, πειραματίζεται συνεχώς με νέα είδη, έχοντας αυτή τη στιγμή στην αγορά τις σειρές Agrotopos Ρύζια, Agrotopos Gourmet, Agrotopos Όσπρια, Agrotopos Premium, Agrotopos Έτοιμες Συνταγές και Agrotopos Παραδοσιακά Ζυμαρικά. Μάλιστα, η πλέον νέα της σειρά Agrotopos

Έτοιμες Συνταγές με 10 κωδικούς -μεταξύ των οποίων ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, ρύζι με κινόα, πλιγούρι με κινόα και παραδοσιακό τραχανότο- έχει κερδίσει ήδη τις πρώτες της βραβεύσεις. Προσαρμοσμένη στις γαστρονομικές τάσεις της εποχής έχει ως στόχο να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών με προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς συντηρητικά.

Τα νέα αυτά προϊόντα μάλιστα έχουν ανοίξει νέους εξαγωγικούς δρόμους και φέρνουν τους δύο συνέταιρους της «Ορυζόμυλοι Αναγέννησης» πιο κοντά στον στόχο τους οι πωλήσεις στο εξωτερικό να βασίζονται τα επόμενα χρόνια κυρίως στα επώνυμα είδη Agrotopos, που θα διαφημίζουν το ποιοτικό ρύζι των Σερρών εκτός συνόρων. Πέραν όμως των εξαγωγικών στόχων, η εταιρεία δρομολογεί και τη διεύρυνση της παρουσίας της σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της εγχώριας αγοράς.

Η «Ορυζόμυλοι Αναγέννησης» είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, καθώς έχει αναπτύξει την δική της ομάδα παραγωγών για να ελέγχει την πορεία των προϊόντων από την καλλιέργειά τους μέχρι το ράφι. Ανέκαθεν δε, όπως λέει στη Voria ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, επέλεγε φυσικές και αγνές πρώτες ύλες, σε μια προσπάθεια να παράγει προϊόντα με υψηλά πρότυπα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας.

Το όραμα δύο συγχωριανών και η δεύτερη γενιά

Τα θεμέλια της σημερινής εταιρείας μπήκαν το 1990 από τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη και τον Βασίλη Απιδόπουλο, που ξεκίνησαν με βασική δραστηριότητα την επεξεργασία ρυζιού. Συγχωριανοί και φίλοι και καλλιεργητές ρυζιού οι ίδιοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, βλέποντας σημαντική προοπτική στην εν λόγω καλλιέργεια στην περιοχή. Πέντε χρόνια αργότερα η εταιρεία μετατράπηκε σε ανώνυμη με την επωνυμία «Ορυζόμυλοι Αναγέννησης», προχωρώντας στη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και μπαίνοντας και στον τομέα των οσπρίων. Από το 1998 δυναμική ήταν η είσοδος και των δύο γιων των ιδρυτών της εταιρείας, Βασίλη Καλαϊτζίδη και Αλέξανδρου Απιδόπουλου, οι οποίοι όμως είχαν παρουσία από πολύ νωρίτερα στην εταιρεία, αφού ήδη από την παιδική τους ηλικία περνούσαν καλοκαίρια και διακοπές μαθαίνοντας τη δουλειά. Το 2000 ανέλαβαν μάλιστα τη διεύθυνση βάζοντας την «Ορυζόμυλοι Αναγέννησης» σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Το 2004 ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανανεώθηκε, ενώ το 2008 η εταιρεία υλοποίησε νέα επένδυση για τη δημιουργία σύγχρονων ξηραντήριων και σιλό, όπως επίσης και για την προσθήκη ηλεκτρονικών χρωματοδραλογέων.

Οι δύο συνέταιροι

 

Οι επενδύσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το 2010 δρομολογήθηκε επένδυση 1 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση της εταιρείας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών της και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Δύο χρόνια αργότερα μάλιστα δημιούργησε μια νέα σειρά πιστοποιημένων προϊόντων ρυζιού ολοκληρωμένης διαχείρισης με την ονομασία Agrotopos μπαίνοντας στη λιανική, καθώς μέχρι τότε απευθυνόταν κυρίως στον κλάδο HORECA.

Εγκαταστάσεις των Ορυζόμυλων Αναγέννησης

 

«Μπορεί μεγαλώνοντας να μην είχαμε την καλοκαιρινή ανεμελιά άλλων παιδιών, μάθαμε όμως από νωρίς την αξία της δουλειάς» λέει στη Voria ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, που θυμάται ακόμα τη νεανική του επιθυμία να πάρει ένα μηχανάκι και την παραίνεση του πατέρα του να εργαστεί στην επιχείρηση για να το καταφέρει.
Για τον Βασίλη Καλαϊτζίδη και τον Αλέξανδρο Απιδόπουλο η καλύτερη επιβράβευση είναι όταν στις Σέρρες τούς σταματά κόσμος που έχει γευτεί τα προϊόντα τους και τους μεταφέρει την ικανοποίησή του, αλλά και όταν ταξιδεύουν και ανακαλύπτουν τυχαία στα ράφια δικές τους δημιουργίες.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και με τους νέους κωδικούς, ενώ μπορούμε χάρη στις σύγχρονες υποδομές μας να χτυπάμε την πόρτα μεγάλων αγοραστών που έχουν πολλές και υψηλές απαιτήσεις» λέει ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, που θέλει μαζί με τον συνέταιρό του να εμφυσήσουν και στα παιδιά τους την αγάπη για την εταιρεία.