Skip to main content

Γιατί έχει ενδιαφέρον και πρέπει να στηριχθεί η καρναβαλική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους το «Καρναβάλι Θεσσαλονίκης - Συλλαλητήριο Αγάπης» έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να στηριχθεί από τις αρχές της πόλης

Με τον… μανδύα της διαμαρτυρίας και με τον τίτλο «Καρναβάλι Θεσσαλονίκης -Συλλαλητήριο Αγάπης» θα πραγματοποιηθεί η καρναβαλική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, στις 3 το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής, με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο. Η παρέλαση θα διασχίσει την οδό Τσιμισκή, θα κατέβει από την Ίωνος Δραγούμη και μέσω της λεωφόρου Νίκης θα επιστρέψει στον Λευκό Πύργο, όπου θα στηθεί υπαίθριο καρναβαλικό πάρτι. Με το… τέχνασμα της διαμαρτυρίας θα ξεπεραστεί το τυπικό εμπόδιο της γραφειοκρατίας για μία αποκριάτικη παρέλαση που δεν γίνεται υπό την αιγίδα κάποιου φορέα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να… αδειοδοτηθεί.

Κι αυτό επειδή η Τροχαία Θεσσαλονίκης επικαλείται λόγους ασφαλείας, οι οποίοι φυσικά δεν νοούνται στις περιπτώσεις των διαδηλώσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται κάποια ειδική άδεια. Αλλά και ο δήμος Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με τους διοργανωτές- εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις, πάνω κάτω για τους ίδιους λόγους. Όλα αυτά βέβαια -όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι- κινούνται στα όρια του τυπικού, αφού επί της ουσίας θα κινητοποιηθούν όσοι και όπως πρέπει για να πραγματοποιηθεί τελικά η αποκριάτικη εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέσσερις, τουλάχιστον, λόγους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, οι οποίοι κωδικοποιούνται ως ακολούθως:  

Πρώτον, επειδή πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη που μια εκδήλωση αυτού του τύπου και χαρακτήρα ξεκινάει από τη βάση. Από τα κοινωνικά δίκτυα. Η αξία έγκειται στο ότι επί της ουσίας πρόκειται για την πρόταση κάποιων μεμονωμένων προσώπων, που βρήκε θετική ανταπόκριση από πολλά άλλα μεμονωμένα πρόσωπα. Ήδη στη σχετική σελίδα στο facebook έχουν εγγραφεί περί τις 7.500 άνθρωποι και είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή στο δρώμενο θα είναι εντυπωσιακή.

Δεύτερον, επειδή το κάλεσμα για το καρναβάλι Θεσσαλονίκης συνιστά δημιουργική πρόταση και όχι καταγγελία ή διαμαρτυρία, όπως συνήθως συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα. Ήδη υπάρχουν σημαντικές προετοιμασίες, κάτι που δείχνει ότι πολλοί από αυτούς που συμφώνησαν με την ιδέα, δραστηριοποιούνται και σε πρακτικό επίπεδο ετοιμάζοντας θεματικά άρματα, στολές και τα  σχετικά. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι από τους διοργανωτές, οι οποίοι ασχολούνται στα σοβαρά με την οργάνωση του εγχειρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία των «Σαμαρειτών» του τμήματος Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε αν κάποιος χρειαστεί πρώτες βοήθειες να υπάρχει ετοιμότητα.  

Τρίτον, το γεγονός ότι τόσος κόσμος ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο κάλεσμα δείχνει την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι για να ξεδώσουν τη δεδομένη συγκυρία. Στη Θεσσαλονίκη -και στην Ελλάδα γενικότερα- δεν είναι κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο να στηθεί μια γιορτή, ένα πάρτι, ένα πανηγύρι, ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να συμμετάσχει οποιοσδήποτε σε κάτι απ’ όλα αυτά ακόμη και στο… άσχετο. Παρ’ όλα αυτά η διάθεση για κάτι καινούριο δεν λείπει, μάλλον επειδή η ανάγκη αποφόρτισης είναι μεγάλη.

Τέταρτον, η αντίδραση της τροχαίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Απ’ ό,τι λένε οι διοργανωτές, οι εκπρόσωποι των δύο φορέων εμφάνισαν επιφυλακτική στάση έναντι της πρωτοβουλίας, όχι γι’ αυτό καθαυτό το δρώμενο, αλλά επειδή για λόγους τυπικούς -ελλείψει συγκεκριμένου φορέα διοργάνωσης- δεν μπορούσαν να εκδώσουν κάποια άδεια. Στην ουσία η γραφειοκρατία των δημοσίων υποθέσεων «μπλόκαρε» επειδή απέναντί της είχε μεμονωμένους πολίτες και όχι κάποιο σαφές οργανωτικό σχήμα. Αυτό δείχνει ότι σε μια εποχή που η αυτοοργάνωση των πολιτών ευνοείται από την τεχνολογία και τα μέσα επικοινωνίας, οι παραδοσιακοί θεσμοί της κοινωνίας αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα με αμηχανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αντιδράσεις από την τροχαία και τον δήμο κινούνται στα όρια του τυπικού και στην ουσία θα στηρίξουν το εγχείρημα. Χρειάστηκε, όμως, στο κάλεσμα να προστεθεί ψευδεπίγραφα η… μαγική λέξη «διαμαρτυρία», ώστε να αισθανθούν όλοι καλυμμένοι για το ρίσκο που εκ των πραγμάτων υπάρχει σε μία δράση, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες. «Διαμαρτυρία» ή «συλλαλητήριο», δηλαδή… διαδήλωση με τρίγωνα πανοράματος, πιτόγυρα, μετρό, FlyOver και τα σχετικά. Μία ακόμη απόδειξη ότι ακόμη και το 2024 εκείνο που μετράει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον τόπο μας είναι οι τύποι και όχι η ουσία. Πρόκειται, όμως, και για μια δεύτερη απόδειξη: του αργού τρόπου με τον οποίο η ελληνική νομοθεσία και το εγχώριο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει των οποίων συμπεριφέρονται οι δημόσιες αρχές, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, που έχουν αντιστρέψει καταστάσεις. Για παράδειγμα, εκεί που κάποτε ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης προσερχόταν αυτοβούλως για να ενημερώσει και να αδειοδοτηθεί -όπου χρειάζονται άδειες- τώρα μάλλον είναι υποχρεωμένες οι πάσης φύσεως υπηρεσίες να παρακολουθούν την κοινωνική κινητικότητα και να σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εάν ενδιαφέρονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των αναγκών τους, όπως άλλωστε επιβάλλει η αποστολή τους.  

ΥΓ. Η πρωτοβουλία για το καρναβάλι Θεσσαλονίκης είναι ιδανικό πεδίο δράσης για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που καλά θα κάνει να την υιοθετήσει και να την αγκαλιάσει επισήμως. Διότι είναι απολύτως βέβαιον ότι εάν η ιδέα προερχόταν από το δημαρχιακό μέγαρο ή κάποιον άλλο διασυνδεμένο φορέα η κινητοποίηση θα ήταν μεγάλη και ο… ντόρος που θα σηκωνόταν ανάλογος.