Skip to main content

ΟΣΕ για παρ'ολίγον σιδηροδρομικό ατύχημα: Τα τρένα κινούνταν σε συγκλίνουσες γραμμές και όχι μετωπικά

Ο Οργανισμός σημειώνει πως το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτούργησε και πως ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος

Ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν της 23ης Δεκεμβρίου 2023 που δημοσιοποίησαν σήμερα «Τα Νέα», σχετικά με την αποφυγή σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή του δυτικού ΣΚΑ, εξέδωσε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Διαβάστε σχετικά: Ένας χρόνος μετά τα Τέμπη: Αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή η σύγκρουση δύο τρένων

Ο ΟΣΕ επισημαίνει αρχικά ότι «το σύστημα της τηλεδιοίκησης λειτούργησε και υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση σε επιχειρησιακό επίπεδο προς αποφυγή ατυχήματος» και πως το συμβάν «έγινε στην περιοχή του δυτικού ΣΚΑ, στο σημείο όπου η γραμμή του Προαστιακού από το Κιάτο συγκλίνει με τη γραμμή καθόδου του σιδηροδρομικού άξονα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα».

«Τα τρένα, προτού ακινητοποιηθούν, κινούνταν σε συγκλίνουσες γραμμές και όχι μετωπικά, μετά από παραβίαση ερυθρού σηματοδότη» σημειώνει επιπλέον ο Οργανισμός.

Ο ΟΣΕ τονίζει ότι ενημέρωσε τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), προκειμένου να υπάρξει πόρισμα, τόσο από την πλευρά του όσο και από την πλευρά της Hellenic Train, όπως προβλέπεται, με σκοπό να αποφευχθούν αντίστοιχα συμβάντα στο μέλλον.  

«Ο ΟΣΕ έχει ήδη κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος» καταλήγει η ανακοίνωση.