Skip to main content

ΟΤΕ: Ταχύτητες 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο του Ultra-fast Broadband

Επένδυση του ΟΤΕ σε υποδομή οπτικών ινών, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ - Ταχύτητες Internet έως 1Gbps για πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την ανάπτυξη υποδομής Fiber to the Home (FTTH) σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας αναλαμβάνει ο Όμιλος ΟΤΕ, σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband». Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Υλοποιώντας το έργο, ο Όμιλος θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps μέσω οπτικών ινών, σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην ψηφιακή συμπερίληψη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτης Κάτσικας, δήλωσε: «Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας, υπογράφω ως Υπηρεσιακός Υπουργός, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κράτος έχει συνέχεια και μπορεί να εργάζεται αδιαλείπτως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

«Στον Όμιλο ΟΤΕ, επενδύουμε εντατικά, πάνω από €3 δισ. έως το 2027, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Ελλάδας και να κάνουμε πράξη την Κοινωνία των Gigabit. Είμαστε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πολιτείας για επενδύσεις στο UFBB, ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας, και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, αλλά η πρόκληση δεν μας φοβίζει. Με οδηγό την εμπειρία μας σε μεγάλα έργα ΣΔΙΤ όπως το Rural Broadband, την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, και τη δέσμευση των ανθρώπων μας, είμαι σίγουρος ότι θα φέρουμε εις πέρας και αυτό το έργο με επιτυχία.», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «Ultrafast OTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου (Lots 1, 3, 7). Αναλυτικά:
Lot 1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Οι εργασίες για κατασκευή του δικτύου FTTH θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών θα ξεκινήσει σταδιακά, στις περιοχές που ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των οπτικών ινών. Οι πρώτες εμπορικά διαθέσιμες περιοχές αναμένονται μέσα στο 2024.

UFBB: ένα έργο σταθμός

Το Ultra-Fast Broadband αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί από την Πολιτεία στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών.

Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband θα επωφεληθούν πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Η περίοδος κατασκευής, όπως έχει προσδιοριστεί από το τεύχος προκήρυξης του έργου, θα διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης (περίοδος υπηρεσιών), πριν οι υποδομές μεταφερθούν στο Δημόσιο, είναι 23 χρόνια.

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στη χώρα, όπως αυτός αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.

Όμιλος ΟΤΕ: Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υπερσύγχρονες υποδομές στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνεται, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, έχοντας υλοποιήσει πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου. Την περασμένη δεκαετία ο Όμιλος έχει επενδύσει συνολικά 5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υποδομών. Με σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ θα φέρει την υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή στα 2/3 της χώρας έως το 2027. Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος έχει φέρει το FTTH σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου, προκειμένου να φτάσει τα 1,4 εκατ. μέχρι το τέλος του 2023.

Το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα, επεκτείνεται συνεχώς σε όλο και περισσότερες πόλεις και προσφέρει πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που ξεπερνά το 80%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps. Στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G να φτάσει σε 90% μέχρι το τέλος του 2023.