Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τους Ουκρανούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη: Οι Ρώσοι μάς σκοτώνουν (vid)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Τι αναφέρουν οι Ουκρανοί της Θεσσαλονίκης

Δέκατη ημέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί της Θεσσαλονίκης βρίσκονται καθημερινά επί ποδός, είτε πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε οργανώνοντας αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε φιλοξενώντας συγγενείς τους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις βόμβες.

Με το σύνθημα «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος» οι Ουκρανοί που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αριστοτέλους, έφτασαν έξω από το Ρωσικό Προξενείο. Παρά τη βροχή δεν σταματούν να φωνάζουν να σταματήσει ο πόλεμος. Η αστυνομία έχει δημιουργήσει φραγμό ώστε να μην προσεγγίσουν την είσοδο του προξενείου.

Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν για μια ακόμη φορά στην πλατεία Αριστοτέλους για να φωνάξουν να σταματήσει ο πόλεμος. Κρατούσαν σημαίες της χώρας τους αλλά και πλακάτ με μηνύματα κατά του Ρώσου Προέδρου.

Εξέφρασαν την αγωνία τους για τους συγγενείς και τους φίλους τους που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες. Οι επικοινωνίες μαζί τους γίνονται όλο και πιο αραιές, καθώς περνούν τις περισσότερες ώρες στα υπόγεια και τα καταφύγια.

Πάρα την εμφανή απογοήτευση τους από την απροθυμία της Δύσης να εμπλακεί πολεμικά, όπως αναφέρουν, δεν χάνουν την πίστη τους προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Βαλεριάν επισημαίνει: «Οι Ρώσοι σκοτώνουν τους δικούς μας ανθρώπους, τις πόλεις μας και στη Ρωσία λένε ότι απλά πήγαν εκεί για να βοηθήσουν ενώ δολοφονούν».