Skip to main content

Κορωνοϊός: Πόσα κεφάλαια προσδοκά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με βάση τα δεδομένα που τίθενται το ελληνικό κράτος σπεύδει να πάρει τα μέτρα του, για να διασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο τα νώτα του.

«Ταμείο Ανάκαμψης» θα ονομασθεί οριστικά το ευρωπαϊκό fund που θα συσταθεί – κατόπιν της γνωστής γαλλικής πρότασης – για να αναλάβει της επιχείρηση, με την κωδικό «recovery», που θα εξελιχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, ούτε τα προσχήματα, αλλά τα κεφάλαια που θα διαχειρισθεί. Και αυτά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν φτάνουν ούτε για ...καλημέρα, σχεδόν. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι τα λεφτά που αναλογούν στην Ελλάδα από τα 540 δις ευρώ της συνολικής πρώτης ευρωπαϊκής βοήθειας που σχεδιάζεται δεν ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ.

Για αυτό και το ελληνικό κράτος σπεύδει να πάρει τα μέτρα του, για να διασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο τα νώτα του. Και για αυτό, για παράδειγμα κινήθηκε αιφνιδιαστικά, ανακοινώνοντας νέο επταετές ομόλογο, σχεδόν, «από το πουθενά». Σύμφωνα δε με μια άλλη πληροφορία, που μόλις τώρα γίνεται γνωστή, η απόφαση για το ομόλογο ελήφθη διότι ο ΟΔΔΗΧ πληροφορήθηκε, μέσω των κατάλληλων καναλιών, ότι κάτι ανάλογο ετοιμάζεται να κάνει η Ιταλία αλλά κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Και τις πρόλαβε. Αν τώρα, πήρε τα λεφτά που ζητούσε με ένα επιτόκιο κοντά στο 2% («αλμυρό»), εκτιμάται ότι σε λίγο καιρό – εφόσον «βγουν» όλες οι χώρες στην αγορά για λεφτά – το κόστος θα πολλαπλασιάζονταν.

Πάντως, ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάποιες από τις συνήθειες του παρελθόντος έχουν εγκαταλειφθεί. Προσέξτε: Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις κινητοποιήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, εν μέσω πανδημίας, στην Αθήνα. Με μια διαφορά: Αυτή τη φορά, όλες με μάσκες και γάντια. Και σήμερα, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ έγινε κανονικά, αλλά τηρώντας συντεταγμένα τα μέτρα προστασίας. Σε όλες τις συγκεντρώσεις του, ανά την Ελλάδα.