Skip to main content

«Όχι» στο Μνημόνιο από επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες

Καταστροφικό για την οικονομία της χώρας χαρακτηρίζουν το Μνημόνιο επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Καταστροφικό για την οικονομία της χώρας χαρακτηρίζουν το Μνημόνιο επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ πέντε στους δέκα απαντούν ότι στο οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία βέλτιστη λύση είναι το κούρεμα του χρέους. Παράλληλα, όπως προκύπτει από  έρευνα για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, επτά στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την προσπάθεια σύνδεσης, από την τρόικα, της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα. «Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο κόμμα μόνο του. Χρειάζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών που θα μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση και να ανατάξει την οικονομία» είπε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας: «Χάσαμε την ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη ανατροπή. Χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ γιατί μετά τα χθεσινά γεγονότα το μόνο που καταφέραμε είναι να γίνουμε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο, λόγω των κακών κυβερνητικών χειρισμών και των επεισοδίων».

Η έρευνα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 44% απαντά ότι η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά κάθε είδους ακινήτου είναι προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 42% απαντά πως είναι προς τη σωστή.

Λιγότερα έσοδα στο κράτος εκτιμά το 82% των ερωτηθέντων ότι θα αποφέρει η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 23%, για την εστίαση ενώ το 10% απαντά ότι θα τα αυξήσει και το 8% ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Για την πολυσυζητημένη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 15% θετικά απαντά το 89% και αρνητικά το 11%.

Την ηχηρή διαφωνία τους στην πρόθεση της Τρόικας να συνδέσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διατρανώνει το 71% των συμμετεχόντων ενώ διαφορετική άποψη έχει το 29%.

Κούρεμα του χρέους φαίνεται να προκρίνουν πέντε στους δέκα επιχειρηματίες ενώ δύο στους δέκα επιλέγουν τη λύση της επιμήκυνσης της αποπληρωμής. Διόλου ευκαταφρόνητο ήταν και το ποσοστό εκείνων (30%) που απέφυγαν να απαντήσουν στη σχετική ερώτηση.

Επιπλέον, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (27,2%) προσανατολίζονται, για το επόμενο διάστημα, να απολύσουν εργαζόμενους, ενώ επτά στους δέκα (69%) προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και μόλις το 3,8% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό. Αναφορικά με την πρόθεση απόλυσης το Νοέμβριο του 2010 το ποσοστό των επιχειρήσεων διαμορφωνόταν σε 28% (οριακά αυξημένο), ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2009 σε 11,7% ενώ λίγους μήνες πριν, το Μάιο του ίδιου έτους, το ποσοστό ήταν στο 14,4%.

Στην ερώτηση πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρηση σας: τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, κατά μέσο όρο, το δρόμο της εξόδου είδαν 3,1 εργαζόμενοι ενώ τον Νοέμβριο του 2010 ο αριθμός διαμορφωνόταν σε 3 εργαζόμενους. Πιο ‘γαλαντόμοι’ στις απολύσεις εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης με τις απολύσεις εργαζομένων τον Ιούνιο του 2011 να διαμορφώνονται σε 3,4 άτομα.

Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα

Για μείωση τζίρου από την αρχή του έτους κάνει λόγο το 84% των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα, μόλις 3% είδε αύξηση τζίρου, ενώ 13% δεν παρατήρησε καμία μεταβολή. Κατά μέσο όρο η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 43% με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην παροχή υπηρεσιών (45,3%).

Αίσθημα ανασφάλειας για το επόμενο διάστημα φαίνεται να διακατέχει τη μερίδα του λέοντος των επιχειρηματιών καθώς το 64,2% βλέπει μείωση τζίρου για το επόμενο εξάμηνο, 30,7% καμία μεταβολή και μόλις 5,1% αύξηση.

Στην ερώτηση τι εκτιμάτε για το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία το 77,4% απαντά ότι θα χειροτερεύσει, το 6,7% ότι θα βελτιωθεί και το 15,9% ότι θα παραμείνει στάσιμη.

Δεν δανειοδοτούνται… 

Ίδια παρέμεινε η σχέση των επιχειρηματιών με την κύρια τράπεζα με την οποία συνεργάζονται για το 55,3%, χειρότερη έγινε για το 35,1%, καλύτερη για το 2,3%, ενώ 7,3% των συμμετεχόντων δεν απάντησε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το Νοέμβριο του 2008 οι σχέσεις επιχειρηματιών - τραπεζών οδεύουν προς το χειρότερο.

Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2008 το 21% των συμμετεχόντων, στην τότε έρευνα, απαντούσε ότι η σχέση του με την κύρια τράπεζα του χειροτέρευσε. Ένα χρόνο αργότερα (το Νοέμβριο του 2009) το ποσοστό αυξήθηκε σε 27% για να ανέβει σε 31,9% το Νοέμβριο του 2010 και να εκτιναχθεί τον μήνα που διανύουμε σε 35,1%.

Οι επιχειρηματίες, πάντως, φαίνεται να το σκέφτονται πολύ πριν περάσουν την πόρτα κάποιου υποκαταστήματος τράπεζας, καθώς οκτώ στους δέκα τον τελευταίο χρόνο δεν απευθύνθηκαν σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να δανειοδοτηθούν.

Από τις επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν σε κάποια τράπεζα το 58% έλαβε αρνητική απάντηση ενώ το 42% κατάφερε να δανειοδοτηθεί.

Απόρροια της περιρρέουσας αρνητικής ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται για το επιχειρείν είναι το 83% να εμφανίζεται λίγο ή και καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του (το Νοέμβριο του 2008 η απαισιοδοξία ήταν στο 58%) και το 17% να απαντά ότι είναι αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του (το Νοέμβριο του 2008 η αισιοδοξία ήταν στο 42%). Ψήφο εμπιστοσύνης, εν μέσω μάλιστα και της ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας, στη μεταποίηση δίνει το 94% των επιχειρήσεων.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης δεν είναι γένους θηλυκού…

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές είδαν το τελευταίο δωδεκάμηνο το οικογενειακό τους εισόδημα να συρρικνώνεται, με το μέσο όρο της μείωσης να αγγίζει το 28%. Μαχαίρι στις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση έβαλε το 82,8% των συμμετεχόντων καταναλωτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 91% των γυναικών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση –υπόδηση, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες δεν ξεπερνά το 70%. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι δαπάνες για ψυχαγωγία-ταξίδια (67,2%) και ακολουθούν το σούπερ μάρκετ (25%), η χρήση ΙΧ (23,4%) και ο οικιακός εξοπλισμός, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (21,9%). Οι μικρότερες… παρενέργειες φαίνεται να καταγράφονται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης (7%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ερώτηση οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τριών επιλογών. Μάλιστα ένα 5,5% απάντησε ότι δεν έχει περιορίσει τίποτε με τους άντρες να κρατούν τα σκήπτρα (10%) και τις γυναίκες να ακολουθούν… ασθμαίνοντας με 2,6%.

Στο μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ρίχνει, το τελευταίο δωδεκάμηνο το 34%, ενώ το 27% απαντά ότι τα έχει περιορίσει. Το 39% απαντά ότι αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με τον ίδιο ρυθμό. Ελληνικά προϊόντα αγοράζει πάντα το 45% ενώ το 42% τα προμηθεύεται συχνά. Σπάνια απαντά το 11% ενώ μόλις το 2% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν αγοράζει ποτέ ελληνικά προϊόντα.

Έρχονται χειρότερες ημέρες

Δεν υπάρχει αχτίνα φωτός στο τούνελ για το 64% των ερωτηθέντων καταναλωτών που απαντά πως για το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει. Καλύτερες ημέρες περιμένει το 9% ενώ στάσιμη βλέπει για το επόμενο διάστημα την κατάσταση το 27%. Δεν υπάρχει δυνατότητα αποταμίευσης για το επόμενο διάστημα για το 86% των καταναλωτών ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το 14%.

Απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται το 87% ενώ το 13% δηλώνει αισιόδοξο. Για επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της υπογραφής του Μνημονίου κάνει λόγο το 72% των καταναλωτών ενώ λανθασμένη επιλογή θεωρεί το 48% την αναστολή του πόθεν έσχες.

Λιγότερα έσοδα για το κράτος εκτιμά το 69% ότι θα αποφέρει η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 23% των υπηρεσιών εστίασης. Αρνητικό στη σύνδεση της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εμφανίζεται το 77% των καταναλωτών ενώ για το 49% των καταναλωτών καλύτερη επιλογή φαντάζει το κούρεμα του χρέους.

Ανάχωμα στην κρίση φαίνεται να αποτελεί η παραγωγή και η μεταποίηση για την πλειονότητα των καταναλωτών  (93%) που εκτιμά ότι η στροφή προς τον κλάδο αυτό θα βοηθούσε τη χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.