Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Το «ευχαριστώ» του Τσιόδρα στους υγειονομικούς

Το μήνυμα του καθηγητή λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, για τους υγειονομικούς με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μία ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τους υγειονομικούς μας που παλεύουν στην πρώτη γραμμή, τόνισε κατά την τακτική του ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας πως φέτος η παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και στις νοσηλεύτριες, τις μαίες και τους μαιευτές.

Όντας ακριβώς στην πρώτη γραμμή ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και σε άλλα, πλην του νέου ιού, παθογόνα μικρόβια και ιούς. «Αντιμετωπίζουν μεγάλα ωράρια εργασίας, κόπωση, επαγγελματικό burn out, ψυχολογική επιβάρυνση, στίγμα και δυστυχώς, πιστέψτε με, το έχω δει με τα μάτια μου, σε πολλές περιπτώσεις, σωματική και ψυχολογική βία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλω να αποδώσω φόρο τιμής γιατί με προσωπικές θυσίες υπερβάλλουν εαυτούς και φυσικά νοιάζονται για την ποιοτική περίθαλψη, η οποία αυτές τις δύσκολες στιγμές παρέχεται με τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ασφαλείας. Η προστασία τους πρέπει να παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα».

«Χωρίς αυτές και αυτούς κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να είναι λειτουργικό. Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές μας αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες σε όλο το σύστημα υγείας. Ιστορικά και σήμερα το νοσηλευτικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει τη συμπόνια, τη γενναιότητα και το θάρρος, καθώς και στην τωρινή πανδημία» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως βάσει σημερινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις θα πρέπει να αυξήσουν τον συνολικό αριθμό νοσηλευτών κατά ένα μέσο όρο 8% ετησίως, «το οποίο μάλιστα θα έχει και μικρό κόστος για την παγκόσμια Υγεία».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε ακόμη το «ευχαριστώ» από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και το επιτελείο του υπουργείου.