Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: 80 δισ. ευρώ χρειάζονται τα φτωχά κράτη για το κλίμα

Ζήτημα ζωής ή θανάτου χαρακτήρισε ο ο Ολλανδός υπουργός Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.
Τα φτωχά κράτη θα χρειαστούν από  60 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως υποστηρίζει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που παρουσιάστηκε στη Χάγη.

Σύμφωνα με την έκθεση η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050 θα παρουσιάζει άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, «το κόστος προσαρμογής (για τις αναπτυσσόμενες χώρες) στο διάστημα 2010 έως 2050 θα είναι μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων Ευρώ ετησίως», κατά μέσον όρο.

«Σκοπός της έκθεσης είναι δείξουμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προσαρμογή» των αναπτυσσόμενων χωρών στην άνοδο της θερμοκρασίας, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ανάπτυξης, Μπερτ Κέντερς, ενώ πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες χώρες είναι αυτές που εισπράττουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη.

«Για πολλές χώρες είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν θα υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή εάν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός.