Skip to main content

Παγκόσμια Τράπεζα: Σοβαρός κίνδυνος οι γεωπολιτικές εντάσεις για την παγκόσμια οικονομία

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία» ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα δήλωσε σήμερα πως οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν «σοβαρό» κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία».

«Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες για λίγο το 5%, πρόκειται για αποδόσεις που δεν έχουμε δει ξανά. Έτσι ναι, (η απειλή) είναι εκεί και παραμονεύει στις σκιές», δήλωσε ο Μπάνγκα στη διάρκεια του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ Future Investment Initiative (FII, Πρωτοβουλία για τις Επενδύσεις του Μέλλοντος) στο Ριάντ, που συχνά αποκαλείται το «Νταβός της ερήμου».

«Και έπειτα, πόσος χρόνος μένει άραγε μέχρι την επόμενη πανδημία;»

«Γίνονται τόσα πολλά στον κόσμο και τη γεωπολιτική με τους πολέμους που βλέπουμε και μ' αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Σε τελική ανάλυση, όταν τα βάζεις όλα αυτά μαζί, πιστεύω πως ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα πιο σοβαρός», δήλωσε.

«Ενώ όλα φαίνονται καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε πριν από λίγο καιρό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία».