Skip to main content

Παγώνει η τοποθέτηση του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή

Στον αέρα βρίσκεται η τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους από το δήμο Θεσσαλονίκης, όπως πρώτη αποκάλυψε η Voria.gr. «Ναι» στον ανδριάντα, αλλά «όχι» στην Αρ
Μετά από αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, παγώνει η τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους από το δήμο Θεσσαλονίκης, εξέλιξη που είχε προαναγγείλει πρώτη η Voria.gr.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού λέει έμμεσα «ναι» στον ανδριάντα, άλλα «όχι»  στην τοποθέτησή του στην Αριστοτέλους.

«Η προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξέλιξη και πρόοδό της πόλης αλλά και η συμβολή του στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας είναι αναμφισβήτητη. Η τοποθέτηση του ανδριάντα του ως εκ τούτου αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση τιμής και μνήμης. Ο τρόπος και ο χώρος, όμως, που θα επιλεγεί για την τοποθέτηση του ανδριάντα του και την απότιση φόρου τιμής στον σημαντικό πολιτικό πρέπει να συνάδει με την προσωπικότητά του καθώς και με την αισθητική και την ιστορία του χώρου που θα επιλεγεί. Η επιλογή του χώρου της Πλατείας Αριστοτέλους - που συνιστά νεώτερο μνημείο και επιπλέον δεν συνδέεται ιστορικά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή - για την τοποθέτηση ενός αναντίστοιχου με τα ανωτέρω, ανδριάντα του, συντελέστηκε με τρόπο που γεννά εύλογα ερωτηματικά», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και προσθέτει:

«Ειδικότερα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα προέβαλε σημαντικές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του ανδριάντα, οι οποίες αφορούσαν αφ ενός σε ζητήματα αισθητικής και σε έμμεση βλάβη του μνημείου και αφ ετέρου στη σκοπιμότητα τοποθέτησης του στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν συνδέεται με το περιβάλλον και την ιστορία του. Οι αντιρρήσεις της Υπηρεσίας παρακάμφθηκαν στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλονίκης το οποίο με οριακή πλειοψηφία (5-4), η οποία σχηματίσθηκε με την ψήφο του Δημάρχου, αποφάσισε την τοποθέτηση. Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χωρίς και πάλι να ληφθούν υπόψιν οι ενστάσεις της Υπηρεσίας. Ήδη και εν όψει των αντιδράσεων που προκαλεί σε μέρος της τοπικής κοινωνίας...το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Το σημείο τοποθέτησης του ύψους 3 μέτρων ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλου, μεταξύ των οδών Μητροπόλεως και Τσιμισκή, που επέλεξε ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες υποστήριζαν ότι θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του μνημειακού άξονα της πλατείας Αριστοτέλους. Επιπλέον,  ο πρόεδρος της παράταξης«Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Γιάννης Μπουτάρης σε επιστολή του προς τονυπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, επεσήμανε ότι η Πλατεία Αριστοτέλους συνδέεται με πολιτικέςσυγκεντρώσεις όλων των παρατάξεων.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Μπουτάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, η οποία είναι και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έδωσε εντολή νασταματήσουν οι εργασίες, καθώς δεν υπάρχει καμία τεχνική ήπεριβαλλοντική άδεια. Παράλληλα, η κα Μενδώνη ζήτησε να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για το σημείο τοποθέτησης του αγάλματος.

Υπενθυμίζεται ότι, αν και η 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ήταν αρνητική για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην Πλατεία Αριστοτέλους, αντιπροτείνοντας είτε τη Νέα Παραλία είτε την είσοδο του νέου δημαρχείου, το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την πλατεία Αριστοτέλους, πρόταση την οποία υιοθέτησε και το ΚΑΣ. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, πλέον παρακάμπτεται το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και η απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα μετατίθεται απευθείας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με την άποψη της 4ης εφορείας για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην αρχή της νέας παραλίας συμφωνεί και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος εκτιμά ότι το εν λόγω σημείο είναι συμβολικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Η παράταξή μου δεν αμφισβητεί το έργο του κ. Κ. Καραμανλή, ωστόσο η πλατεία Αριστοτέλους δεν είναι ένας τυχαίος δρόμος. Ο ανδριάντας θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην αρχή της νέας παραλίας, όπου θα σηματοδοτεί και την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος τη δημιούργησε», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε «ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στο ίδιο σημείο είναι και το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, σημειολογικό επίσης για τον κ. Κ. Καραμανλή, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη του συγκέντρωση έπειτα από την επιστροφή του από το Παρίσι, μετά την πτώση της Διδακτορίας».   

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφερόμενος στην προσφυγή του κ. Μπουτάρη στο υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε: «Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, άνθρωποι που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινούνται με τις ενέργειές τους και τα λόγια τους εναντίον του θεσμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης και συγχρόνως να μειώνουν με τις ενέργειές τους τεράστιες προσωπικότητες, οι οποίες προσέφεραν πάρα πολλά στην χώρα μας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κατασκευάσει τον ανδριάντα του και να τον τοποθετήσει στον άξονατης οδού Αριστοτέλους, εκεί ακριβώς που υπάρχει και το άγαλμα τουΕλευθέριου Βενιζέλου.

«Ο Κ. Καραμανλής αγάπησε υπέρμετρα τη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε τη νέα εικόνα της πόλης σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα μας. Ως πολιτικός οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένωσε όλους τους Έλληνες την μεταπολιτευτική περίοδο και δημιούργησε ένα από τα καλύτερα Συντάγματα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της πόλης, που έγιναν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το Παλαί ντε Σπορ, η Πανεπιστημιούπολη,ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, το κτίριο της Εταιρείας ΜακεδονικώνΣπουδών και το Κρατικό Θέατρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, μέχρι το Μάιο του 2010 ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος θα παραδώσει τον ανδριάντα, κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο, για να τοποθετηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους.