Skip to main content

Παγώνει η νέα έκδοση ομολόγου, ζεσταίνονται παλιά deals

Σ' αυτή τη φάση πάντως το δημόσιο θα αρκεσθεί στην έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, που ξεκινά οκτώ χρόνια μετά.

Παγώνουν, μέχρι νεωτέρας, οι αποφάσεις για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ως γνωστόν, αρχικά σχεδιάζονταν η έκδοση ενός 10ετούς και ενός 3ετούς ομολόγου, ως τις 20 Αυγούστου. Πώς ορίζεται το «μέχρι νεωτέρας»; Τουλάχιστον μέχρι να γυρίσουν οι αποδόσεις του 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε περίπου προ μηνός το ελληνικό δημόσιο εκεί όπου βρίσκονταν κατά την ημερομηνία έκδοσης του.

Προς το παρόν, υπολείπονται σημαντικά. Σ' αυτή τη φάση πάντως το δημόσιο θα αρκεσθεί στην έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, που ξεκινά οκτώ χρόνια μετά.

Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, υπολογίζονται, κατά προσέγγιση, στα 23 δις ευρώ. Για την ακρίβεια, όπως λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, είναι 15 δις, αλλά αν προστεθούν και τα 8 δις, που θα δοθούν ως «μαξιλάρι» από τον ESM, τότε φτάνουμε στα 23 δις.

Το γεγονός δημιουργεί μια θετική αύρα στην αγορά, που ήδη «μεταφράζεται» με διάφορους τρόπους στην πράξη. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, με τη διοίκηση της Grivalia συζητά το Brevan Howard για ένα private placement. Δεν έχουμε μάθει ακόμα για τι πακέτο γίνεται η συζήτηση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα της κρίσης για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οι δύο προς πώληση εταιρίες (Νηρέας και Σελόντα) μάλλον οδεύουν προς το αμερικανικό fund Amerra. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες.