Skip to main content

Παγώνει ο διάλογος με Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα ΜΟΕ εωσότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες.

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αναφέρουν ασφαλείς πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Αγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο. Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 (14:30 ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.