Skip to main content

Πάγωσε το χιόνι στον Χορτιάτη - Στην κατάψυξη ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα

Παγωμένη η νύχτα στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη - Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες - H πρόγνωση για τη Δευτέρα

Υποχώρησε την Κυριακή το κύμα της κακοκαιρίας, έπεσε η ένταση των ανέμων, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας βγήκε και ο ήλιος, αλλά το κρύο παραμένει τσουχτερό

Σε ανήλια σημεία στον Χορτιάτη το χιόνι παραμένει πάνω σε στέγες και σε αυτοκίνητα, όπως και σε στενούς δρόμους, ενώ ο υδράργυρος έχει μείνει κολλημένος στους 0ᴼC.

Image

 


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έχει πλέον κινηθεί γρήγορα, όπως αναμενόταν, στην περιοχή της βορειοδυτικής Μαύρης Θάλασσας.

Από τον Έβρο μέχρι τη Φλώρινα το βράδυ της Κυριακής έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον παγετό, ενώ όπου έχει χιονίσει, όπως στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ξάνθης, της Πέλλας και της Χαλκιδικής, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε πίστες πατινάζ.

ΔιαβάστεΠαραμυθένιο σκηνικό στο Δασικό Χωριό της Ξάνθης που ντύθηκε στα λευκά

Οι αστυνομικές αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία της κεντρικής Μακεδονίας: 

Στη Χαλκιδική, στο οδικό δίκτυο από Ταξιάρχη έως Αρναία μέσω του όρους Χολομώντα.

Στην Πέλλα, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.

Στις Σέρρες, από το 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – χιονοδρομικού κέντρου Λαϊλιά, από το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Άνω Βροντούς, από το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου. 

Image

 


Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στους δρόμους της Δυτικής Μακεδονίας όπου η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο  χλμ έως το 28ο χλμ., ενώ σε όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζεται όμως προσοχή στα ορεινά, λόγω του παγετού. 

Το πέρασμα της κακοκαιρίας δεν άφησε αλώβητη τη Χαλκιδική, όπου στην Κασσάνδρα κύματα ύψους μέτρων βγήκαν στην ακτή και κατέστρεψαν πεζόδρομους. 

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζΧαλκιδική - Κακοκαιρία Bettina: Καταστροφές σε παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας - Αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά ο παγετός θα παραμείνει τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -6 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 15-16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.