Skip to main content

Παιδιά προνοιακών δομών σε ρόλο εθελοντή βοηθού για συνομηλίκους τους με αναπηρία

Μάθημα συμπερίληψης και σεβασμού στη διαφορετικότητα από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ρόλο εθελοντή βοηθού για συνομηλίκους τους με αναπηρία θα αναλάβουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα παιδιά προνοιακών δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη διοίκηση του κέντρου, η οποία οργανώνει κοινή τριήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη για παιδιά από τις δομές της, τόσο αυτά που αντιμετωπίζουν κινητικά και νοητικά προβλήματα, όσο και εκείνα που αναγκάζονται να ζουν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον για διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν φιλοξενούμενοι στα παραρτήματα Προστασίας Παιδιού της Καβάλας και της Δράμας, καθώς επίσης παιδιά από το οικοτροφείο παιδιών με αναπηρία της Ξάνθης και από το κέντρο επαγγελματικής αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία της Ελευθερούπολης. Στην εκδρομή αυτή τα παιδιά από τις λεγόμενες τυπικές δομές, τις δύο πρώην παιδοπόλεις, θα είναι παράλληλα επιφορτισμένα να διευκολύνουν τους υπόλοιπους εκδρομείς, σε ένα πραγματικό μάθημα συμπερίληψης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η ιδέα για την κοινή αυτή δράση γεννήθηκε μέσα από τα περιστατικά βίας μεταξύ νέων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην ειδησεογραφία. «Το σκεπτικό ήταν μέσα σε όλα αυτά που γίνονται με τη βία, με τις συμμορίες, να περάσουμε κάποια μηνύματα στα παιδιά της τυπικής ανάπτυξης, να δουλέψουν ως εθελοντές, να μπουν στη φιλοσοφία του προσφέρω. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να πάρουμε παιδιά από δύο μονάδες τυπικής ανάπτυξης και από δύο δομές αναπηρίας σε μία εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτούμε και το Πατριαρχείο, για να περάσουν τρεις μέρες μαζί, να φάνε μαζί και να συμμετέχουν μαζί σε διάφορες δραστηριότητες», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του Κέντρου, Αναστασία Τζαμπαζλή.

Δράση με πολλαπλά οφέλη

Στα παραρτήματα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φιλοξενούνται μικρά παιδιά και έφηβοι που είτε δεν έχουν οικογένεια, είτε ήταν παραμελημένα και βρίσκονταν στην επαιτεία, είτε έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον σε ποσοστό 90% με εισαγγελική εντολή, επειδή υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης. «Κάνουμε διάφορες δράσεις και εξόδους, ώστε τα παιδιά να μην είναι συνεχώς μέσα στο ίδρυμα. Είναι δύσκολα περιστατικά που όμως έχουν πολύ καλή εξέλιξη, γιατί τρέχουμε πολύ την αναδοχή. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή του εθελοντισμού είναι ένα βήμα παραπάνω. Επιπλέον, τους βοηθά να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, να δουν τη δυσκολία μετακίνησης αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία είτε σωματική, είτε νοητική. Και, αύριο – μεθαύριο, όταν δουν έναν άνθρωπο με αναπηρία να τον βοηθήσουν ή να μην παρκάρουν σε θέση αναπήρου», επισήμανε η κ. Τζαμπαζλή.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου, η δράση θα ωφελήσει και τις δύο ομάδες παιδιών. «Νοιώθουν πολύ καλύτερα και τα παιδιά που προσφέρουν, όταν αισθάνονται πως κάνουν κάτι. Αντίστοιχα, όμως, είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλη εξέλιξη έχουν και πόσο καλά συμπεριφέρονται και τα παιδιά με αναπηρία, ειδικά αυτά που έχουν νοητική υστέρηση, τα οποία προσπαθούν να τα μιμηθούν και να κάνουν πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δεν είναι η μοναδική αντίστοιχη δράση του κέντρου. Οι μονοήμερες ή τριήμερες αποδράσεις είναι συχνές στη διάρκεια της χρονιάς σε μέρη που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως η Βουλή των Ελλήνων, την οποία επισκέφτηκαν παιδιά με αναπηρία τον περασμένο Ιανουάριο. Για το επόμενο διάστημα έχει οργανωθεί νέα κάθοδος στη Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει ξενάγηση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχουν παιδιά σχολείου της Ξάνθης.