Skip to main content

Παιονία Κιλκίς: Επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αιγοπρόβατα - Αφανίστηκαν πάνω από 2.000 ζώα

Σε απόγνωση πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Παιονίας Κιλκίς μετά από επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθεια που έχει κυριολεκτικά αφανίσει ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων, προκαλώντας οικονομική καταστροφή.

Μόνη ελπίδα για τους κτηνοτρόφους είναι να εξεταστεί ξεχωριστά το αίτημά τους για αποζημίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν καλύπτεται μέσω των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

«Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση την οποία πρέπει να εκτιμήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τότε να εγκριθεί ποσό το οποίο θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους», εξηγεί στη Voria,gr ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.

Όπως είπε, το πρόβλημα έχει επισημανθεί το τελευταίο διάστημα από τη διοίκηση του Συλλόγου σε πολιτικούς φορείς, που απάντησαν ότι θα δουν το ζήτημα, ωστόσο μετά τις τεράστιες απώλειες ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία αυτό πλέον φαντάζει δύσκολο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χωριό του δήμου Παιονίας από έξι κοπάδια που προσβλήθηκαν έμειναν μόλις δύο.

«Πάνω από 2.000 πρόβατα έχουν χαθεί, καθώς, αφού διαπιστώθηκε ότι έχουν αρρωστήσει, τα ζώα είτε οδηγήθηκαν στο σφαγείο είτε για καύση, εφόσον είχαν ήδη χαθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Παιονίας.

«Υπάρχουν οικογένειες νέων αγροτών που έχουν επενδύσει από 150.000 έως 300.000 ευρώ στο ζωικό τους κεφάλαιο και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση. Χωρίς συμπαράσταση από την πολιτεία αυτές οι οικογένειες κτηνοτρόφων έρχονται αντιμέτωπες με την κατάσχεση», σημειώνει ο κ. Καρυπίδης.

Σε έξι χωριά του δήμου Παιονίας υπάρχουν κοπάδια που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ασθένεια, με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων της περιοχής να λέει ότι το πρόβλημα μπορεί  να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και ειδικότερα η Παιονία στηρίζεται κατά βάση στον πρωτογενή τομέα, που λόγω ξηρικών εδαφών υπάρχει δραστηριοποίηση στην καλλιέργεια σκληρού σίτου και στην κτηνοτροφία.

Μάλιστα η Παιονία ως περιοχή παράγει την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τι είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα αιγοπρόβατα

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια αιγοπροβάτων, διαφορετική από την αντίστοιχη νόσο που προσβάλει βοοειδή, είναι μία θανατηφόρος, νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προσβάλλει τα συγκεκριμένα ζώα. Η νόσος αυτή έχει γενετική βάση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μεταδοτικό νόσημα, αφού προϋπόθεση για να νοσήσει ένα ζώο είναι να έρθει σε επαφή με τον παθογόνο παράγοντα.

Η κλασική τρομώδης νόσος, όπως είναι ευρύτερα διαδεδομένη, είναι νόσημα με παγκόσμια εξάπλωση. Έχει διαγνωσθεί σε χώρες της Ευρώπης, της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, της Αφρικής, καθώς και της Μέσης και της Άπω Ανατολής. Σήμερα, οι μόνες χώρες που επισήμως θεωρούνται απαλλαγμένες είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που εκρίζωσαν το νόσημα μετά τις επιδημίες του 1952 και του 1954 και έκτοτε εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά την εισαγωγή ζώων.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η έλλειψη συντονισμού κινήσεων. Η επιβεβαίωση της νόσου και στα αιγοπρόβατα γίνεται με την εξέταση του εγκεφάλου στο μικροσκόπιο μετά τον θάνατο του ζώου, ο οποίος έχει σπογγώδη εμφάνιση.